Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 3 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Vietnamese koffie flan met karamel

Wij zijn dol op Vietnamese (ijs)koffie: je weet wel, die soort met gecondenseerde melk. We zeggen weleens dat het smaakt zoals je hoopt dat koffie smaakt als je ‘m ruikt. Zoet, mokka-achtig, opwekkend. En het kan nóg lekkerder, met deze Vietnamese koffie flan!

Een flan – ook wel crème caramel genoemd – is een populair nagerecht in Spanje en Zuid-Amerikaanse landen. Zie het als een soort pudding-taart met een laagje caramel erbovenop. Érg lekker om zo’n flan op smaak te brengen met koffie, of in dit geval: met Vietnamese (ijs)koffie.

Die smaken bootsen we na door gecondenseerde melk te gebruiken (onmisbaar in Vietnamese koffie) en instant espresso-poeder. Dat geeft een iets zoetere koffiesmaak aan dit dessert dan gewone koffie.

Lees ook: moet je proeven: Vietnamese koffie en ijskoffie

Vietnamese koffie flan
Bron:

Zo maak je Vietnamese koffie flan

Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet de bakvorm alvast in het bakblik.

Verwarm de suiker in een sauspan met een dikke bodem op middelhoog vuur. Zodra de suiker begint te smelten, mag je af en toe roeren met een houten lepel om de suiker te helpen oplossen. Zodra de karamel een diepe gouden kleur heeft, zet je het vuur uit. Giet de karamel meteen in de ronde bakvorm en laat 15 minuten afkoelen en uitharden.

Klop de overige ingrediënten met een garde door elkaar, tot je een glad, homogeen mengsel hebt.

Let op dat je niet te woest klopt: je wil een glad mengsel, met zo min mogelijk luchtbelletjes. Anders zullen die zichtbaar zijn in de flan, wat zorgt voor een minder gladde textuur. Dit zal weinig afbreuk doen aan de smaak, maar wil je de mooiste flan van je leven maken, neem ‘m dan mee, die tip.

Giet het mengsel door een fijne zeef op de karamellaag in de bakvorm. Zet het bakblik met daarin de bakvorm in de voorverwarmde oven. Giet voorzichtig warm (niet kokend!) water rondom de bakvorm, tot halverwege.

Laat de flan zo in 60 tot 75 minuten gaar worden in de oven. Als de randen stevig zijn, maar het midden nog een beetje wiebelig, is ‘ie goed. Doe eventueel de test met een satéprikker: als ‘ie schoon uit het midden komt, is je flan gaar.

Haal de bakvorm uit het blik en laat 40 minuten afkoelen. Zet de flan daarna zeker 8 uur in de koelkast om af te koelen.

Wil je de (ijs)koffieflan gaan opdienen, haal dan een plat mesje langs de rand om de flan los te krijgen van de bakvorm. Dek af met een groot bord, houd de vorm en het bord stevig op elkaar en keer de flan in een vloeiende beweging om op het bord. Je zult zien dat de karamel over de flan uitvloeit. Mmmh…!

Snijd de koffie flan in stukken en geniet.

Vietnamese koffie flan
Bron:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.