Redactie
Redactie Diner 17 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Vega vlammetjes

Vegatopia.com is al jaren een begrip onder de vegetariërs. En nu is er een boek! In Vegatopia – het kookboek lees je allerlei verrassende vega recepten, waaronder dit geweldige recept voor vega vlammetjes. Een preview!

“Vlammetjes zijn een pittige klassieker op de borrelkaart, die voor de waard als bijkomend voordeel hebben dat ze gegarandeerd tot extra drankomzet leiden. Wij maken onze vlammetjes met tempeh. Het vouwen van de loempiavellen vergt wat handigheid en tijd, maar de slag krijg je snel te pakken.”

Het vlammetjes recept

Laat de loempiavellen ontdooien terwijl je de vulling maakt.

Snijd de tempeh in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm – dit hoeft niet heel nauwkeurig. Snijd de sjalot in stukken die even groot zijn als de tempeh. Snijd de knoflook in plakjes. Doe de tempeh, sjalot en knoflook in een keukenmachine en maal deze grof.

Verwarm de zonnebloemolie in een wok op hoog vuur en voeg tempeh, sjalot en knoflook toe. Bak 3 minuten tot de tempeh licht begint te kleuren. Roer regelmatig.

Voeg de zoete chilisaus en de sambal toe, en zet het vuur middelhoog. Bak het geheel nog 3 minuten, terwijl je regelmatig blijft roeren. Zet het vuur uit en laat de vulling 10 minuten afkoelen.

Klop het ei in een kommetje los.

Leg een loempiavel op je werkblad en snijd deze doormidden. Je hebt nu twee lange repen. Besmeer de randen van het loempiavel met ei. Schep ½ eetlepel vulling onderaan iedere reep. Vouw één van de hoeken diagonaal over de vulling en maak er een driehoekje van. Vouw dit driehoekje dan omhoog en blijf het steeds vouwen tot aan het einde van de reep bent. Je hebt nu een driehoekig pakketje. Herhaal dit met alle loempiavellen en de vulling.

Verwarm de frituurpan op 180 graden en frituur de vlammetjes 2 minuten. De vlammetjes zijn lekker met een zoete chilisaus.

Tips:

– Wil je liever geen ei gebruiken? Plak de randjes dan vast met water. Je moet ze dan wel wat steviger aandrukken om de kans op lekken te verkleinen.

– Je kunt de vlammetjes ook maken van filodeeg. In dat geval kun je ze ook in de oven afbakken (ca. 15 minuten op 200 graden) in plaats van in de frituur. Filodeeg is wel wat lastiger om mee te werken, omdat het veel sneller scheurt.

Beeld: Annemieke Dubbeldeman

Vegatopia – het kookboek is nu te koop voor € 22,95.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.