Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 11 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Ui met room, laurier en Stilton van Yvette van Boven

Als iemand het altijd weer voor elkaar krijgt om ons richting de keuken te krijgen, is het Yvette wel. Dat doet ze met die magische combi tussen spannende smaken en niet al te ingewikkelde bereidingswijzen. In haar nieuwe boek ‘De bomvolle keuken van Van Boven’ vind je alleen maar van dat soort toprecepten, die je in de oven kunt bereiden. Zoals dit recept voor ui met room, laurier en Stilton.

Yvette deelt al jarenlang wekelijks een lekker ovenrecept in Volkskrant Magazine; die bijna 200 recepten zijn nu verschenen in een bundel. Duidelijk, foolproof en inspirerend.

Deze oveninspiratie is precies wat we nodig hebben om het najaar extra knus en gezellig te maken. Want bedenk: als je thuis werkt, kun je ondertussen makkelijk iets lekkers in de oven schuiven. Bij het idee van deze uien met room, laurier en Stilton alleen al, loopt het water ons in de mond…

Uien met room
De bomvolle oven van Van Boven

Yvette: “O, o, de ui. Hij heeft maar een nederige rol in onze keuken. U vergeet gewoon hoe zalig hij is en dat terwijl bijna elk recept met hem begint. Een gefruit uitje in roomboter of olijfolie ruikt hemels, pas dan is het gerecht écht begonnen.

Maar een ui kan op zichzelf ook heel goed de hoofdrol krijgen. Dan gaat u er toch anders naar kijken. In mijn buurtsuper zijn veel soorten ui te koop, die kunt u in zo’n gerecht als hieronder allemaal goed uitproberen. Ik spoor u daartoe aan. Probeer maar eens. Wij aten dit gerechtje bij een gebraden kippetje met een kom groene sla erbij.

Ui-tmuntend was het.”

Ui met room laurier en stilton
Bron: De bomvolle oven van Van Boven

Ui met room, laurier en Stilton

Breng een pan bouillon aan de kook. Dat kan groente- bouillon zijn, maar runder- of kippenbouillon is ook goed. Pel de uien, maar laat ze wel heel. Doe ze in de pan kokende bouillon, breng opnieuw aan de kook en draai het vuur dan middelhoog, zodat de uien zachtjes garen.

Kook ze ongeveer 45 minuten tot 1 uur of tot ze zacht zijn en u geen weerstand voelt wanneer u er met een scherp mesje in prikt. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van de ui.

Verwarm intussen de oven voor tot 200 °C.

Schep de uien uit de pan, halveer ze en leg ze, gesneden kant naar onder, in een ovenschaal. Overgiet met room, druk de laurierblaadjes ertussen en verkruimel de blauwe kaas erop. Bestrooi met peper en bak in 25 minuten goudbruin.

 

De bomvolle oven van Van Boven van Yvette van Boven (Nijgh & Van Ditmar) is nu te koop voor € 29,99. 

Meer recepten met uien: