Redactie
Redactie Recepten 27 sep 2012
Leestijd: 1 minuut

Typisch Bourgondisch: Oeufs en Meurette

Borrelen is een typisch Nederlands begrip dat zich moeilijk laat vertalen in het Frans. Dit betekent echter niet dat er in Frankrijk niet geborreld wordt, integendeel! In de Bourgogne (Bourgondië) is het goede leven uitgevonden: de hertogen van Bourgondië stonden al in de 14e eeuw bekend om de grootse en luxe feesten die aan hun hoven werden georganiseerd.

De reputatie van deze hertogen, velen waren niet vies van een maîtresse hier of daar, kan dus wel verwijzen naar de betekenis van het woord Bourgondisch: de levensstijl waarbij er flink genoten wordt van het leven. In de Bourgogne is eten en drinken een waar festijn.

Er wordt ruim de tijd genomen om te genieten van al het lekkers dat de streek te bieden heeft (denk bijvoorbeeld aan de boeuf Bourguignon). Alleen al de gastronomie is één van de redenen om eens een bezoek te brengen aan de prachtige streek in Frankrijk, op slechts anderhalf uur van Parijs. Fijnproevers zullen zich er meteen thuis voelen. Organiseer je een borrel en wil je er een origineel Bourgondisch tintje aan geven? Met onderstaand recept word je in een handomdraai gezien als een chef de cuisine!

Oeufs en Meurette (gepocheerde eieren in rode-wijnsaus)

Bak de bacon, knoflook, uien en de fijngehakte sjalotjes in een grote koekenpan. Laat het geheel rustig sudderen en strooi de bloem er over heen. Giet vervolgens de wijn erbij en breng het op smaak met wat peper en zout. Laat het geheel 30 minuten koken. Kook in de tussentijd water met azijn en pocheer de eieren gedurende 4 minuten in het water. Laat vervolgens de eieren goed uitlekken. Rooster 4 sneetjes brood en serveer hierop de eieren met de rode wijnsaus.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.