Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Diner 15 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: tsukune (Japanse balletjes van kipgehakt)

Tsukune zijn Japanse kipgehaktballetjes die vaak op een prikker geserveerd worden. Wij vinden ze daarmee ideaal als borrelhapje, al kun je ze natuurlijk ook laten schitteren in een complete maaltijd; die keuze laten we bij jou.

De kunst van tsukune zit ‘m in tare: een saus op basis van sojasaus, mirin en suiker. Wanneer je die drie laat inkoken op laag vuur ontstaat een kleverig sausje waarmee je je gehaktballetjes een extra laag liefde geeft. En als je weet dat er in die kipgehaktballetjes zelf al heel wat smaakmakers verstopt zitten (gember! Bosui! Peper!), dan snap je wel dat tsukune simpelweg geconcentreerde smaakbommetjes zijn, lekker met een biertje bij de borrel.

Mocht je hier toch een volledig gerecht van willen maken, doe dan niet te gek met de rest van je bord. Juist ingrediënten die wat neutraler qua smaak zijn (zoals rijst, noedels of gestoomde groenten) zullen de balletjes alle eer aandoen.

Trend: Japanse sando’s met fruit

Tsukune: Japanse kipgehaktballetjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Tsukune (Japanse balletjes van kipgehakt)

Doe de ingrediënten voor de saus in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat zachtjes pruttelt tot de saus is ingekookt tot 1/3.

Doe de andere ingrediënten (behalve de neutrale olie) in een mengkom en kneed goed door. Maak er balletjes met een diameter van ongeveer 3 centimeter van.

Verhit een scheut plantaardige olie op laag tot medium vuur en bak de balletjes geduldig rondom bruin en gaar. Gebruik een tang om de tsukune op drie stokjes te prikken en leg de stokjes opnieuw in de pan. Schenk telkens een beetje van de saus bij de pan en keer de stokjes om tot de balletjes volledig bedekt zijn met de saus.

Glimmen de balletjes mooi? Leg de tsukune dan op borden en verdeel er de sesamzaadjes en de bosui over. Lekker met rijst of noedels en gegrilde groenten.

Tsukune: Japanse kipgehaktballetjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer uit de Japanse keuken?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.