Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 24 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: tortilla de patatas (Spaanse tortilla met aardappel en ui)

Als het aan de Culy-redactie ligt, eten we iedere dag een plak tortilla de patatas: Spaanse tortilla met aardappel en ui. Want bij iedere hap doen we onze ogen dicht en fantaseren we dat we in zonnig Spanje zijn. Lekker met een flinke dot aioli bij de tapas.

Laten we er maar niet om heen draaien: het maken van tortilla de patatas is een kunst. En ook als ervaren Culy’s zaten we weleens met ons handen in het haar als het tijd was om de omelet om te draaien. Gelukkig zijn we er met al onze aardappel-omelet-flipervaring inmiddels achtergekomen wat de meest gemaakte fouten zijn, en hoe je die het beste kunt voorkomen.

Tortilla de patatas wordt vaak gegeten als tapa. Wij vinden ‘m extra lekker met aioli. Die scherpe knoflooksmaak past goed bij deze smeuïge aardappelomelet.

Tortilla de Patatas
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Tortilla de patatas (Spaanse tortilla)

Verhit de olijfolie in een koekenpan en laat goed heet worden op hoog vuur. Maak je geen zorgen: er zit niet te veel olijfolie in de pan, deze hoeveelheid is nodig om te ingrediënten als het ware te frituren.

Voeg de aardappelschijfjes toe aan de hete olie en laat bakken. Schud de pan af en toe, zodat niets plakt aan de onderkant van de pan.

Voeg na 10 minuten die uien toe aan de pan en bak ze mee voor 5 minuten.

Klop ondertussen de eieren los in een grote schaal. Schep de aardappelen en uien uit de pan en voeg ze toe aan de kom met de losgeklopte eieren (bewaar de olie in een kommetje). Laat de aardappels zo 10 tot 15 minuten staan.

Doe een paar eetlepels van de olie terug in de pan en verhit op medium tot hoog vuur. Als de olie goed heet is, mag de het omeletmengsel erbij.

Bak de tortilla de patatas zo’n 10 minuten. Blijf bij de pan, als het bakken te snel gaat, moet de omelet eerder omgedraaid worden. De tortilla is klaar om omgedraaid te worden wanneer de randen vanzelf loslaten. Gaat dit niet helemaal soepel? Maak ze dan voorzichtig los met een spatel.

Pak het bord erbij en leg ‘m bovenop de pan. We gebruiken het bord als hulpmiddel om de tortilla te flippen, zo blijft ‘ie goed heel. Haal de pan van het vuur en draai om, zodat de omelet op het bord terechtkomt. Zet de pan weer op het vuur en schuif de omelet in de pan. Bak opnieuw voor 5 minuten voor een runny binnenkant en 10 minuten voor een vaste, gare binnenkant (wat je voorkeur heeft!).

Snijd de Spaanse tortilla in stukken. Serveer met een flinke dot aioli en bestrooi met bieslook.

Tortilla de Patatas / Spaanse tortilla
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Meer Spaanse recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.