Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Recepten 7 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Verfrissende tomaat-citrussalade met honingtomaten

Een warme dag een geen idee wat te lunchen? Of geen zin in weer die huzarensalade bij de BBQ? Deze verfrissende tomaat-citrussalade met zoete tomaten vol smaak, is perfect voor een zomerse dag! Je gasten zullen steil achterover slaan van deze frisse combinatie van smaken.

De ene tomaat is de andere niet

Dat de ene tomaat de andere niet is, hoeven we jou vast niet meer te vertellen. Vleestomaten, cherrytomaten, coeur de boeufs, groene tomaten: het een nog lekkerder dan het andere.

Wat vooral bijzonder is, is dat elke tomaat zijn eigen specialiteit heeft. Zo komen cherrytomaten het beste van pas als je ergens een zoetje aan wilt toevoegen, terwijl groene tomaten weer anders smaken en het bijvoorbeeld heel goed doen als je ze bakt (denk aan de Amerikaanse klassieker ‘green fried tomatoes’).

Voor deze salade gebruik je de Looye Honingtomaten. Ze zijn onweerstaanbaar zoet en zoals de naam zegt hebben ze een honingachtige smaak. De honingtomaten zijn de perfecte match bij deze verfrissende tomaat-citrussalade.

Looye Kwekers

Verfrissende tomaat-citrussalade

Halveer de Looye Honingtomaten. Verwijder de schil van de grapefruit en snijd het vruchtvlees in plakken. Snijd de sinaasappel doormidden. Verwijder de schil van een sinaasappelhelft en snijd het vruchtvlees in plakken. Pers van de anderhalve sinaasappel het sap uit.

Verwarm een koekenpan en rooster de pecannoten in 8 minuten rondom knapperig. Laat ze iets afkoelen en hak ze daarna grof.

Hak het sjalotje heel fijn en meng het met sinaasappelsap, citroensap, honing en mosterd. Voeg dan beetje bij beetje al roerend 100 ml olijfolie toe zodat er een vinaigrette ontstaat. Breng deze vervolgens op smaak met zout en peper.

Meng voorzichtig de spinazie met de honingtomaten, de grapefruit, de sinaasappels, de pecannoten en de helft van de citrusvinaigrette. Verkruimel de geitenkaas erover en serveer met de resterende vinaigrette.

De Looye Honingtomaten vind je in het versschap bij Albert Heijn of online!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.