Redactie
Redactie Diner 1 okt 2012
Leestijd: 1 minuut

Taartje van paling, Oudewijvenkoek en gekaramelliseerde appel

Niets zo lekker als bij familie eten; zeker als er voor jou gekookt wordt. Culy’s Monique heeft de mazzel dat ze de meest lieve schoonouders heeft, met ook nog eens ‘n culinaire schoonpapa. Op verzoek: zijn signature taartje van paling, Oudewijvenkoek en gekaramelliseerde appel. Een voorgerechtje om van te houden.

Het originele recept komt van AH; deze is enigszins aangepast.

Wat betreft paling: we willen je erop attenderen dat paling op de lijst van bedreigde diersoorten staat. We willen Culy-lezers niets verbieden, maar dit wel melden. De paling in dit gerecht kan eventueel ook vervangen worden door ‘Zuiderling’; een palingsoort uit Madagaskar, of anders gerookte haring (bokking).

Paling in lengte halveren. Repen in dobbelsteentjes snijden. Sjalot pellen en snipperen. In kom mayonaise en crème fraîche mengen met sjalot en palingblokjes. Korst van oudewijvenkoek afsnijden en met ringvorm uit elke plak een rondje steken.

Appels goed wassen. Appels rechtop op snijplank zetten en aan twee kanten tot klokhuis verticaal in dunne plakken snijden. Dakpansgewijs 6 appelplakken op elkaar leggen en er met de ringvorm een cirkel uitsteken. Nog 3 keer herhalen.

Ringvorm op bord zetten en oudewijvenkoek er als bodem in leggen. Kwart van palingmassa in ringvorm scheppen, bovenkant gladstrijken. Taartje afdekken met de plakjes appel. Appel bestrooien met poedersuiker en deze met gasbrander suiker karamelliseren. Zo nog 3 taartjes maken.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.