Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 12 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Culy Basics: Surinaamse nasi goreng met kip en madame-jeanette

Een basisrecept voor nasi goreng in Surinaamse stijl is – naar ons idee – onmisbaar in het leven. Daarom delen we dit familierecept met alle liefde met je. Opdat er nog maar heel vaak nasi goreng gemaakt mag worden.

Iedereen heeft weer zijn eigen favoriete versie van nasi goreng, of dat nou de variant in Chinese, Indo(nesische) of Surinaamse stijl is. Deze variant bevat kip, prei en madame-jeanettepeper.

Ben je niet zo’n fan van pittig, laat de madame-jeanette dan heel en bak ‘m in z’n geheel mee met de rijst. Daarna vis je ‘m er weer uit. Zo geeft ‘ie wel z’n smaak en wat pit af, maar krijg je minder last van je buik. Kun je de peper niet vinden in de winkel, dan kun je ‘m eventueel vervangen door een schepje madame-jeanettesambal.

Belangrijk voor het verkrijgen van mooie droge en losse rijstkorrels, is dat je langkorrelige rijst gebruikt (Surinaamse rijst of basmatirijst) en die minstens 24 uur van tevoren kookt. Wij leggen het je uit in dit recept, maar begin dus op tijd.

Surinaamse nasi goreng
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Surinaamse nasi goreng: recept

  1. Kook (liefst 24 tot 48 uur van tevoren) de Surinaamse/langkorrelige rijst. Leg de rijst op een klein bakplaatje en zet die onafgedekt in de koelkast tot gebruik (voor mooie losse korrels).
  2. Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Bak de kippendijen in 5 minuten rondom aan tot ze een krokant korstje krijgen. Zet het vuur laag en laat ze nog zo’n 5 minuten verder bakken, tot ze gaar zijn. Schep ze uit de pan en trek ze met twee vorken uit elkaar in reepjes. Zet opzij.
  3. Maak de boemboe in een keukenmachine of hakmolen. Doe daarin de ui, de knoflook, de madame-jeanette (zonder zaadjes!), het bouillonblokje en de trassi. Hak tot een grove pasta.
  4. Verhit de wok nogmaals met de achtergebleven olie van de kip en bak de boemboe 2 minuten, tot de uien glazig ogen.
  5. Voeg de rijst toe aan de wok en schep om. Voeg 2 à 3 eetlepels ketjap manis toe (naar smaak) en de sambal oelek. Strooi het knoflookpoeder en uienpoeder eroverheen en laat de rijst nog zo’n 15 minuten op hoog vuur goed bakken, onder regelmatig omscheppen.
  6. Meng de reepjes kip en de ringetjes prei door de Surinaamse nasi en laat kort mee verwarmen.
  7. Bak ondertussen de omelet. Kluts daarvoor de eieren met de sambal en ketjap in een kommetje. Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de eieren tot de omelet gaar is. Rol ‘m op, schep ‘m uit de pan en snijd ‘m in reepjes. Meng de omeletreepjes door de nasi goreng.
  8. Serveer de Surinaamse nasi goreng eventueel met wat plakjes komkommer of zuurgoed.
Surinaamse nasi goreng recept
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Dit vind je vast ook lekker:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.