Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Recepten 13 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: sloppy Joe (het ultieme comfortfood uit de VS)

Bij velen begint al een belletje te rinkelen als je leest, sloppy Joe. Maar we geven toch een kleine toelichting op dit ultieme comfortfood uit Amerika. Een zacht broodje gevuld met verschrikkelijk lekker gebakken gehakt in een barbecuesaus. Dit broodje heeft ook een historie, bedacht door een kok genaamd Joe (ja echt!), maar is ook nog eens bijzonder makkelijk en lekker. Ga er maar goed comfortabel voor zitten.

Het verhaal gaat dat de sloppy Joe bedacht is in de jaren 30 in Amerika in een restaurant door een kok die Joe (daar hebben we hem weer!) heette. Maar wat velen niet weten is dat sloppy ook een synoniem is voor iemand die er niet zo verzorgd (en zelfs een beetje armzalig) uitziet.

En dát verwijst dan weer naar het feit dat het broodje oorspronkelijk gemaakt werd met overgebleven restjes vlees (wat toen nog een luxeproduct was). Dat vlees wordt op smaak gebracht met tomatensaus, augurk en ui, waardoor je weer een heel broodje kon vullen. Dit gerecht is onthouden in Amerika en wordt nog veelvuldig gegeten. Probeer het eens, je zult merken hoe fijn dit broodje is.

Sloppy Joe
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Zo maak je een sloppy Joe

Bak het gehakt rul in de roomboter in een koekenpan. Haal met een spatel de stukjes uit elkaar, zodat het gehakt fijn geruld wordt. Voeg de ui en knoflook toe en bak nog 2 à 3 minuten zachtjes.

Voeg de tomatenpuree toe en bak nog even kort mee. Voeg vervolgens de tomatenketchup, basterdsuiker, worcestersaus, mosterd en chilipoeder toe. Laat rustig pruttelen voor ongeveer 6 à 8 minuten, maar zorg dat het gehakt niet te droog wordt. Is dit wel het geval, maak hem dan smeuïger met een scheutje water.

Proef het gehakt en voeg naar smaak peper en zout, extra kruiden of hete saus toe. Voeg als laatste de augurken toe en laat nog heel even meepruttelen.

Snijd ondertussen de broodjes open en rooster deze in een droge koekenpan zodat deze lekker knapperig worden. Let op: dit kan snel gaan!

Serveer de sloppy Joe op de broodjes en als je wilt mag er ook een beetje chips naast.

Sloppy Joe
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Culy Homemade: mitraillette (broodje met shoarma, friet en groenten)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.