Semifreddo met kersen en witte chocolade

Culy 19 dec 2013 Dessertrecepten

Een heerlijk dessert: semifreddo van Limburgse kersen en chocolade. Dit recept is afkomstig uit Buitenleven (het magazine van ANWB), en werd gefeatured in een reportage over het culinair erfgoed van Nederland, met uit elke provincie één specifiek gerecht.

Rasp 100 gram van de chocolade op een grove rasp. Breek de rest van de chocolade in kleine stukjes en smelt deze au bain-marie. Laat de gesmolten chocolade 5 minuten afkoelen. Sla ondertussen de slagroom met de suiker lobbig en meng driekwart van de slagroom met de mascarpone, de geraspte chocolade en de kersen. Spatel de gesmolten chocolade erdoorheen.

Bekleed 4 kleine kommetjes ruim met huishoudfolie zodat het plastic over de randen hangt. Vul de kommetjes met het ijsmengsel en dek de bakjes af met het overhangende plastic. Zet de kommetjes 3 uur in de vriezer.

Maak de compote door de kersen in een pannetje met de suiker, rozemarijn en water aan de kook te brengen. Zet het vuur lager en laat de kersen 15 minuten zachtjes koken tot ze zacht zijn en de saus indikt. Breng op smaak met de balsamico-azijn en een mespuntje zout. Giet over in een kom, verwijder het takje rozemarijn en laat afkoelen.

Haal de semifreddo’s een kwartier voor het serveren uit de vriezer. Zet de bakjes op de kop op een bord en trek het ijs er met behulp van het plastic uit. Verwijder het plastic en garneer het ijs met de kersencompote en de rest van de slagroom. Bestrooi met een beetje zwarte peper uit de molen.

Voor 4 personen:

Voor de semifreddo:

  • 300 gram witte chocolade
  • 250 ml slagroom
  • 4 eeetlepels suiker
  • 250 gram mascarpone
  • 250 gram ontpitte kersen

Voor de compote:

  • 300 gram ontpitte kersen
  • 50 gram suiker
  • takje verse rozemarijn
  • 2 eeetlepels water
  • 1 eeetlepel balsamico-azijn
Reageer op artikel:
Semifreddo met kersen en witte chocolade
Sluiten