Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten gisteren
Leestijd: 2 minuten

Makkelijk kerstbijgerecht 2025: rösti met champignons en kastanjecrème dat je grotendeels voorbereidt

Zo chic zagen aardappels er nog niet eerder uit: rösti met champignon en kastanjecrème. Een van de mooiste kerstbijgerechten die je moeiteloos vooraf kunt voorbereiden. Glutenvrij, vegetarisch en een echte publieksfavoriet.

Makkelijk bijgerecht kerst 2025

Dit prachtige gerecht proefden we bij Zoldering in Amsterdam. Het was het favoriete gerecht van de avond van Culy’s Ogechi. Ze vond het hapje zo lekker dat het haar weken bleef achtervolgen, tot ze eindelijk in de keuken dook om het zelf te maken.

De rösti met champignon was krokant en lekker zilt, met daarbovenop een fluweelzachte crème en flinterdun geschaafde rauwe champignons.

Rösti rondjes met champignon en kastanjes
Ogechi Chibueze voor Culy

Champignons zijn dus niet alleen gebakken of in een stoof lekker, rauw verdienen ze net zo goed de aandacht. We aten ze ook weleens rauw bij Sagardi tijdens hun herfstmenu.

Ze passen goed bij het winterseizoen, misschien nog wel meer dan de gebakken variant. De hartige en aardse smaak gaat goed samen met de zoete, rokerige kastanjes in deze rösti met champignons.

Het is niet te ingewikkeld: vorm gerust de rösti een dag van tevoren. Ook de kastanjecrème kun je van tevoren maken en pureren, alleen even opwarmen voor het serveren terwijl je de champignons schaaft. Zo zet je in korte tijd een prachtig bijgerecht op tafel.

Rösti rondjes met champignon en kastanjes
Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je rösti met champignons voor kerst

  1. Rasp de aardappels met een grove rasp. Doe de rasp in een schone theedoek en laat ongeveer een halfuurtje uitlekken in een zeef boven een kom.
  2. Wring de doek met de uitgelekte aardappelsnippers 3 tot 4 keer goed uit, zodat er zoveel mogelijk vocht uit de aardappels wegloopt. Meng de aardappel met wat zout en het ei.
  3. Verhit een ruime koekenpan op medium vuur en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Doe de aardappelrasp voor de rösti in de pan en verdeel die zo dat je een mooie ronde koek hebt.
  4. Verwarm 100 gram kastanjes in 200 ml paddenstoelenbouillon, ongeveer 5 minuten. Pureer vervolgens tot een romige kastanjecrème en roer 50 ml slagroom erdoorheen. Breng het tot slot op smaak met zout en peper.
  5. Schaaf intussen 100 gram kastanjechampignons zo dun mogelijk met een dunschiller of mandoline.
  6. Spuit de kastanjecrème op de rosti en leg en hoopje van de rauwe champignons erop. Bestrooi de rösti met champignon met wat blaadjes tijm en leg op een mooie schaal.

Bijgerechten kerst 2025:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.