Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 3 feb 2022

Culy Homemade: frisse Aziatische curry met eend

Wij vinden deze Aziatische curry met eend verwarmend en verfrissend tegelijk. De kick van de specerijen, de frisse citroengras, de aromatische verse kruiden (als je aan Thaise basilicum kunt komen, is dat echt een meerwaarde) en de gebakken eend: een feestmaal.

Wij maken deze curry met zoete aardappel, maar in plaats daarvan kun je ‘m natuurlijk ook maken met andere groenten, zoals pompoen, rode paprika, ui en wortel. Wat je lekker vindt!

Tip: vind je je curry net niet mooi geworden qua kleur, voeg dan een klein beetje kurkumapoeder toe. Dat geeft ‘m meteen een gouden gloed.

Curry met eend
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Curry met eend

Haal de eendenborsten uit de koelkast.

Je keukenmachine of blender is je beste vriend: stop de uien en gember erin en maal fijn. Voeg de currypasta, citroengras, knoflook en chilipeper toe en laat nog even draaien tot een gladde pasta.

Verhit de olie in een ruime pan op medium vuur. Voeg de currypasta toe, zet het vuur lager en laat het mengsel in 15 minuten zachtjes bruin bakken. De uien mogen lekker karameliseren! Roer af en toe even goed los van de bodem van de pan.

Voeg kokosmelk en bouillon toe, breng aan de kook en zet het vuur dan weer lager. Laat de curry zachtjes pruttelen tot de vloeistof is ingekookt tot ongeveer tweederde (dit duurt weer ongeveer 15 minuten).

Ga ondertussen verder met de eend. Snijd een ruitpatroon in de vetkant met een scherp mes. Bestrooi met zout.

Verhit een koekenpan op middelhoog tot laag vuur en leg de stukken eend met de vetkant naar beneden in de pan. Laat ongeveer 15 minuten bakken, tot het vet is gesmolten en er een krokant korstje ontstaat. Zet het vuur laag, draai de eendenborsten om en laat nog 2 tot 3 minuten bakken aan de andere kant (voor medium-rare).

Leg het vlees zeker 15 minuten te rusten op een snijplank (leg er een stukje aluminiumfolie losjes op om ze warm te houden).

Roer de suiker en vissaus door de curry. Doe de zoete aardappel erbij en laat nog eens 15 minuten zachtjes koken tot de aardappel gaar is. Roer dan wat van de Thaise basilicum of koriander doorheen, maar houd wat achter voor de garnering.

Verdeel de rode curry over vier diepe borden of kommen. Snijd de eendenborsten in plakjes en leg er een paar bovenop de curry. Garneer met de rest van de kruiden en de ringetjes bosui.

Curry met eend
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Culy Homemade: frisse Aziatische curry met eend
Sluiten