Deze snelle rijst met gehakt wordt extra bijzonder door een aromatische bouillon
Niet moeilijk doen, maar wel een bijzonder gerecht op tafel zetten op een doordeweekse avond? Dan moet je dit recept voor rijst met gehakt zeker eens proberen. Lekker met veel komijn, pit en frisse smaken.
Frisse avondmaaltijd
Bij het maken van dit makkelijke recept voor rijst met gehakt vul je binnen de kortste keren je huis met de geuren van gebakken knoflook, ui en de geurige kruiden komijn, korianderzaad en kaneel.
In die mix van lekkere smaakmakers bakken we het gehakt, terwijl de witte rijst gaart in een andere pan. Je kunt ook prima kliekjes witte rijst van de vorige dag gebruiken. De pan met gehakt blus je af met bouillon, een derde pan voor een saus is dus niet nodig. Nog even kort koken en ook de aromatische bouillon is klaar.
Witte rijst saai? Echt niet. Dit kun je óók doen met je rijst (voor extra smaak en pit)
Voor erbij: spitskoolsalade
Als tegenhanger van al die specerijen hebben we gekozen voor een lichte en frisse spitskoolsalade. De dressing daarvan bestaat uit twee eetlepels mayonaise, wat limoensap, peper en zout. Lekker eenvoudig dus. We maken het gerecht af met plakjes limoen, verse koriander en een snuf sumak.
Fun fact: in de Perzische keuken wordt sumak door sommigen gebruikt omdat het zou helpen met de vertering, vooral bij het eten van vet voedsel. Maar de gedroogde en tot poeder fijngemalen besjes vinden we vooral erg lekker door hun friszure smaak, die zo goed past bij dit recept.
Van pandan tot basmati: de verschillende rijstsoorten ontrafeld
Recept: frisse en kruidige rijst met gehakt
- Zet een pan op het vuur en kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verhit ondertussen de 2 eetlepels neutrale olie in een koekenpan en voeg daarna de gesnipperde ui toe. Fruit deze aan en doe de knoflook er na 5 minuten bij, bak nog eens 3 minuten mee.
- Voeg vervolgens het gehakt toe samen met 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel korianderpoeder, 1/2 theelepel kaneel, 1/2 theelepel cayennepeper en 1/2 theelepel sumak. Bak het gehakt rul, laat het vocht verdampen en breng op smaak met zout en peper.
- Bereid ondertussen de spitskoolsalade: meng de dungesneden spitskool met 2 eetlepels mayonaise, het sap van 1 limoen en peper en zout. Meng goed en zet opzij terwijl je verder gaat met de rijst en het gehakt.
- Haal het gebakken gehakt uit de pan en blus de pan af met 500 ml bouillon. Schraap over de bodem van de pan en laat de bouillon nog eens 1 minuut koken.
- Verdeel de rijst over kommen en schep het gebakken gehakt erop. Doe de spitskoolsalade erbij en giet vervolgens de bouillon in de kommen.
- Maak af met een snuf sumak, verse koriander en plakjes limoen.
De lekkerste recepten met rijst:
- Te schattig: bentobox met Hello Kitty-rijst, Japanse schnitzel en octopusworstjes
- Je moet het een keer gemaakt hebben: Nigeriaanse jollof rice met bakbanaan en kip van Ogechi
- Want rijst straalt ook in zoete recepten: Deense risalamande
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FRijst_met_gehakt_1.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FRijst_met_gehakt_2.jpg)