Ricotta al forno (ricotta uit de oven) van River Café

River Café in Londen is een wereldberoemd restaurant. Hier viert de simpele Italiaanse keuken zonder poespas hoogtij. Beroemde chefs als Jamie Oliver, Hugh Fearnly-Whittingstall en April Bloomfield leerden er de fijne kneepjes van het vak. Omdat het restaurant nu 30 jaar bestaat, is het tijd voor een jubileum-kookboek: River Café 30. Wij delen alvast een recept uit dit boek met je: ricotta al forno.

Ricotta al forno is één van onze favoriete recepten. Het is een soort Italiaanse soufflé zonder bloem. Als hij gaar is, moet de bovenkant nog een beetje wiebelen.

Zo maak je deze ricotta al forno:

Verhit de oven tot 190 °C.

Bedek de bodem en wand van een ronde springvorm van 30 cm doorsnee met een beetje boter en wat geraspte Parmezaanse kaas. Schud het teveel aan kaas eruit.

Doe de kruiden in de kom van een foodprocessor en doe de helft van de ricotta en de slagroom erbij. Draai tot het lichtgroen is. Voeg de rest van de ricotta en slagroom toe en zet de machine weer aan.

Voeg terwijl je aan het mengen bent de eieren stuk voor stuk toe. Strooi er zeezout en zwarte peper bij. Spatel tot slot de Parmezaanse kaas erdoor.

Schep het mengsel in de vorm en verspreid de olijven erover. Zet het 20 minuten in de oven. De taart moet rijzen en een bruine korst krijgen, maar in het midden nog zacht zijn. Serveer hem na 5 minuten.

ricotta al forno River Café

River Cafe 30 van Ruth Rogers en Rose Gray ligt nu in de (digitale) boekwinkel voor € 29,99.

Voor 6 personen:

  • 500 g buffelricotta
  • 120 ml double cream of slagroom
  • 150 g Parmezaanse kaas, versgeraspt
  • 12 zwarte olijven, ontpit en gehakt
  • 2 eieren
  • 2 handenvol verse basilicumblaadjes
  • Een handvol verse muntblaadjes
  • Een handvol verse bladpeterselie
  • Extra: boter en geraspte Parmezaanse kaas, voor de vorm
Reageer op artikel:
Ricotta al forno (ricotta uit de oven) van River Café
Sluiten