Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 28 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: pumpkin pie à la Milk Bar

Wat ons betreft is de herfst niet compleet zonder pumpkin pie, ofwel pompoentaart. Wij bakten een exemplaar à la de beroemde Milk Bar Pie (vroeger ‘crack pie’ geheten): smeuïg, romig, met een vleugje pompoen, pumpkin spice en een bodem van speculooskoekjes. Ben je verkocht? Dat dachten wij al.

De signatuur van de befaamde taart van Milk Bar is dat ‘ie na het bakken eerst moet worden ingevroren. Dat vergt dus wat zelfbeheersing, maar hier wordt de textuur alleen maar lekkerder van.

Voor dit recept heb je een beetje pompoenpuree nodig. In Amerika koop je dat in blikjes in de supermarkt, hier moeten we het zelf maken (eventueel van een restje). Dat is gelukkig heel simpel: kook 200 gram in blokjes gesneden pompoen gedurende 10 minuten, giet ze af en pureer ze. Doe dat dus eerst voordat je met de pumpkin pie begint.

> Liever een exemplaar zonder pompoen bakken? Maak dan de klassieke Milk Bar Pie

Pumpkin pie a la milk bar
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Pumpkin pie recept

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zet alvast een taartvorm klaar en vet ‘m in met een klein beetje boter. Leg een stukje bakpapier op maat geknipt op de bodem van de taartvorm.

Verkruimel de koekjes in een zakje waar je met een deegroller op slaat (of in een keukenmachine) tot een fijn kruim. Doe alles in de kom van een staande mixer. Voeg de bruine suiker en het zout toe en giet dan de gesmolten boter erbij. Mix goed door elkaar.

Druk de vulling in de taartvorm met de achterkant van een lepel. Zet de taartbodem opzij terwijl je de vulling maakt.

Giet de gesmolten boter voor de vulling in de kom van een staande mixer. Voeg ook de pompoenpuree en de bruine suiker toe. Meng daarna de eidooiers en het vanille-extract erdoor tot alles goed is opgenomen. Voeg dan ook het melkpoeder, de pumpkin spice, kaneel, kruidnagel en zout toe. Meng alles goed door.

Laat de mixer op een lage stand draaien terwijl je de room voorzichtig toevoegt. Zorg dat alles goed is vermengd (het is een vloeibare vulling) en giet de vulling dan voorzichtig in de taartbodem. Strijk de bovenkant glad.

Bak de pumpkin pie in ongeveer 50 minuten gaar. Waarschijnlijk is de vulling dan wat wiebelig en zal de rand iets donkerder zijn verkleurd. Laat de taart 20 tot 30 minuten afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de taart opstijven en de gewenste textuur krijgen. Zet ‘m daarna 3 uur in de vriezer.

Wil je de taart serveren, haal de taart dan een uur daarvoor uit de vriezer en plaats in de koelkast. Je kunt de taart ook verpakken in plasticfolie en zo 5 dagen in de koelkast bewaren. Of bewaar ‘m tot een maand in de vriezer.

Je eet de taart dus koud (!). Bestrooi de pumpkin pie voor het serveren nog met wat poedersuiker.

Recept pumpkin pie
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.