Portobellopizza’s met mozzarella en Parmaham

Francesca van Berk kennen we natuurlijk van haar blog Francesca Kookt!, maar deze week brengt ze haar eerste (kook)boek Mag ik nog een Hapje? uit over de culinaire opvoeding van kinderen. Wij mogen er een recept uit delen, en wel voor deze heerlijke portobellopizza’s.

“Pizza’s maken zonder deeg, kan dat? Jazeker, daarvoor zijn portobellopaddenstoelen zeer geschikt. Kinderen kunnen zelf ook heel goed helpen bij het beleggen van de pizza.”

Het recept

Begin met de tomatensaus. Verhit een pan en fruit op een middelhoog vuur de ui en knoflook in een scheutje olijfolie totdat deze zacht en glazig zijn. Voeg daarna de tomatenpuree toe en bak die 1 minuut mee.

Als het dreigt aan te bakken, voeg dan een heel klein scheutje water toe. Voeg daarna de stukjes tomaat toe en laat dit 10-12 minuten op een laag vuur pruttelen. Als de tomaat helemaal zacht is, is het klaar.

Je kunt de saus daarna tot een gladde massa pureren met een staafmixer of zo laten. Breng de saus op smaak met oregano, peper en zout en laat afkoelen

Zelf pesto maken? Meng 60 gram verse basilicum met 30 gram pijnboompitten, 20 gram Parmezaanse kaas, 1 teentje knoflook en 100 milliliter extra vergine olijfolie in de keukenmachine. Maal fijn tot een pesto en breng op smaak met peper en zout.

Verwarm voor de pizza’s je oven voor tot 200 graden. Beleg 4 portobello’s met tomatensaus, stukjes mozzarella, pesto, plakjes cherrytomaat en strooi daar geraspte kaas over. Bak tien minuten in de oven en strooi er daarna nog wat blaadjes verse basilicum over en eventueel wat geroosterde pijnboompitten.

Beleg de andere 4 portobello’s met alleen wat plakjes cherrytomaat en stukjes mozzarella. Bak 10 minuten in de oven en beleg daarna verder met de plakjes parmaham en eventueel nog wat rucola.

Magiknogeenhapje4

Mag ik nog een Hapje? van Francesca van Berk is vanaf nu verkrijgbaar in de reguliere boekhandel en online voor €19,99. 

Voor 4 personen (2 pizza's per persoon):

Voor de tomatensaus:

  • 1/4 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Olijfolie
  • 70 gram tomatenpuree
  • 3 tomaten, in kleine stukjes
  • Snuf oregano
  • Peper
  • Zout

Voor de portobellopizza’s

  • 8 portobello’s
  • 8 eetlepels tomatensaus
  • 2 bollen buffelmozzarella, in kleine stukjes
  • 4 eetlepels pesto
  • 8 cherrytomaatjes, in plakjes
  • 50 gram geraspte kaas
  • 4 plakjes parmaham
  • Paar blaadjes verse basilicum
  • Optioneel: geroosterde pijnboompitten en rucola
Reageer op artikel:
Portobellopizza’s met mozzarella en Parmaham
Sluiten