Redactie
Redactie Diner 3 mei 2014
Leestijd: 1 minuut

Polpette di pane e formaggio: krokante balletjes van brood & kaas

Polpetta is het Italiaanse woord voor gehaktballetje. Maar toen wij onlangs in Zuid-Italië waren, aten we er heerlijke vegetarische polpette, gemaakt met brood, kaas en kruiden. Ze werden gestoofd in tomatensaus of zelfs gefrituurd, als een soort bitterballetjes.

Deze polpette di pane e formaggio passen volledig in de cucina povera van Zuid-Italië en met name de regio Puglia, waar wij verbleven. Hier wordt veel gekookt met basale, goedkope ingrediënten: maar dat betekent niet dat het niet ontzettend smakelijk is. Voor dit recept heb je amper producten nodig, maar oh, wat is dit lekker.

IMG_7326

Zorg dat je oud brood gebruikt, is je brood erg vers, toast hem dan een beetje in een broodrooster. Haal de korst van de boterhammen en snijd in vierkantjes. Week deze in de melk.

Knijp het brood uit om het overtollige melk eruit te halen. Meng het brood met het ei, de geraspte kaas, zout, peper en fijngesneden basilicum. Rol er balletjes van.

Je kunt deze balletjes nu frituren, bakken in olijfolie of stoven in bijvoorbeeld tomatensaus. Je kunt de balletjes ook nog even door wat bloem, ei en paneermeel halen, voor een extra krokante buitenkant. Hoe jij het ‘t liefste hebt!

IMG_7275

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.