Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 26 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: klassieke plaatpizza met pepperoni

Spreid het deeg uit over de bakplaat, druppel de saus eroverheen, mik je favoriete ingrediënten erop en klaar is je plaatpizza met pepperoni. Perfect op zo’n dag dat je een heel leger moet voeden of gewoon zin hebt in een pizza met een dikke fluffy bodem en jouw favoriete toppings.

Het pizzadeeg maken we hier trouwens zelf. Dit kan je gelukkig één tot drie dagen van tevoren maken. Dat maakt deze pizza niet alleen lekkerder, maar zorgt ook dat je ‘m binnen 1 uur al op tafel hebt op de dag van het bakken. Het is wel belangrijk dat je het deeg op tijd uit de koelkast haalt en op kamertemperatuur laat komen, omdat het anders kan breken.

Voor een plaatpizza heb je geen speciale apparatuur nodig. Alleen je vertrouwde bakplaat en een oven.

Klassieke plaatpizza met pepperoni
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je de plaatpizza met pepperoni

Begin niet later dan een dag van tevoren met het maken van het pizzadeeg van de plaatpizza. Meng hiervoor als eerst de bloem, water, zout en gist in een grote kom. Dek het deeg af en laat 30 minuten rijzen.

Vouw het deeg na 30 minuten 10 keer naar binnen. Doe het pizzadeeg daarna weer in de kom en laat opnieuw 30 minuten rijzen. Herhaal daarna het vouwen opnieuw voor de laatste keer en doe het pizzadeeg weer terug in de kom. Druppel wat olijfolie over het pizzadeeg en bedek met vershoudfolie. Laat het deeg in een nachtje in de koelkast rusten. Haal het deeg 1 uur voor het bakken van de plaatpizza uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur komt.

Verwarm de oven voor op 260 graden.

Bedruip de bakplaat met olie en leg het deeg erop. Strek het deeg zo ver mogelijk uit, maak je geen zorgen, dit zal de eerste keer niet helemaal lukken. Druppel olijfolie over het deeg en doe er wat plasticfolie overheen. Laat het deeg 45 minuten rusten.

Terwijl het pizzadeeg aan het rusten is, maken we de saus. Giet als eerst de gepelde tomaten af. Het vocht kan de saus namelijk te dun maken, waardoor je een natte plaatpizza krijgt. Doe daarna de tomaten met de olijfolie, zout en oregano in een kom en maal fijn met een staafmixer. Of gebruik een keukenmachine.

Pak de bakplaat erbij en strek het deeg uit tot de randen van de bakplaat. Verdeel daarna de saus over de plaatpizza. Bestrooi als laatst met de mozzarella en maak af met de plakjes pepperoni.

Zet de plaatpizza in de oven en bak gaar in 25 minuten.

Maak de plaatpizza af met verse blaadjes basilicum en eventueel een beetje hot honey.

Klassieke plaatpizza met pepperoni
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer toffe pizza’s:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.