Pittige Turkse dip

Culy 22 sep 2012 Lunch

Acili ezme, of ook wel Pittige dip, is een meze uit Zuid-Oost Anatolië, meer specifiek uit Adana. Lokaal wordt het ook wel Adana Ezmesi genoemd. Dit gerecht bestaat hoofdzakelijk uit groenten en peperpuree.

Dit recept komt van de heerlijke Turkse culinaire site TurkseKok.nl.

Snijd de tomaat, groene peper, ingemaakte peper, ui en peterselie fijn en doe in een schaal. Snijd de knoflook in stukjes, plet met de platte kant van een mes, hak dit fijn en voeg toe aan het mengsel. Meng in een ander schaaltje de olijfolie met de rode-peperpuree. Roer goed totdat de puree is opgelost in de olie.

Pers het sap van de citroen uit en giet bij het oliemengsel. Roer goed door en meng met de ingrediënten in de andere schaal. Voeg hier ook de zwarte peper, paprikavlokken en zout aan toe.

Kneed het mengsel goed met je handen en hak tweederde hiervan in een keukenmachine fijn. Meng met het de rest.

Serveer op een bord en dresseer met bijvoorbeeld granaatappelsiroop, citroenschijfjes, olijven, peterselie of een paar walnoten.

  • 1 tomaat
  • 1 groene peper
  • 1 ingemaakte groene peper (turşu)
  • 1 ui
  • Half bosje peterselie
  • 4 teentjes knoflook
  • Snufje zout
  • Olijfolie
  • 1 eetlepel rode peperpuree (Turks: biber salçasi)
  • Halve citroen
  • 2 theelepels paprika vlokken
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel zout

Ter decoratie:

  • Een scheutje granaatappel siroop
  • Verse peterselie
  • Walnoten
  • Citroenschijfjes
  • Olijven
Reageer op artikel:
Pittige Turkse dip
Sluiten