Pesce spada alla puttanesca: zwaardvis met pittige saus

Culy 2 dec 2015 Diner

Dit heerlijke Italiaanse recept voor pesce spada alla puttanesca (zwaardvis met pittige saus) komt uit het prachtige boek Pure Italiaanse keuken.

De term ‘puttanesca’ wordt meestal gebruikt voor een Napolitaanse pastaschotel (volgens sommige versies afkomstig van het eiland Ischia). Deze vis kan dus geserveerd worden met penne of spaghetti. Maar ook met brood of crostini smaakt dit gerecht voortreffelijk.

Pure Italiaanse keukenIn dit kookboek vind je alle recepten uit Roberto’s, het beroemde Italiaanse restaurant in het Hilton Hotel in Amsterdam. Eigenaar Roberto Payer schreef samen met zijn chefkok Franz Conde de klassieke recepten op, vergezeld van wijntips.

Het boek bevat behalve soepen (zuppe), voorgerechten (antipasti), pasta’s en risotto’s (primi), hoofdgerechten met vis en vlees (secondi) en desserts (dolci) ook bijgerechten (contorni) en informatie over kazen, ijs en granita.

Recept

Doe voor de saus de olijfolie in een braadpan, samen met de ansjovis, de knoflook, de chilipepers, de olijven, de kappertjes en de peterselie. Verwarm dit alles op matig vuur en laat deze ingrediënten gaar worden (pas op dat ze niet aanbranden).

Voeg de passata toe en laat het geheel 5 minuten sudderen. De saus is nu klaar, maar je kunt hem langer laten sudderen om hem dikker en smakelijker te laten worden.

Breng de stukken zwaardvis op smaak met zout en peper, bestrijk ze met een kwastje met olijfolie en bak of gril ze snel. Leg de gebakken stukken vis in de warme saus en serveer meteen.

99

Wijntip: Een witte wijn afkomstig van de vulkanische bodem van de streek Avellino, aromatisch, vol mineralen en stevig, zoals fiano of greco di tufo.

Pure Italiaanse keuken is nu te koop voor € 39,99 in de (digitale) boekhandel.

Voor 4 personen:

  • 120 ml extra vergine olijfolie
  • 6 ansjovisfilets
  • 4 knoflooktenen
  • 4 gedroogde rode chilipepertjes
  • 100 gram zwarte olijven (bij voorbeeld Taggiasche)
  • 50 gram kappertjes
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 500 gram passata
  • 4 stukken zwaardvis van elk 125 gram
  • Zout & peper
  • 2 eetlepels olijfolie
Reageer op artikel:
Pesce spada alla puttanesca: zwaardvis met pittige saus
Sluiten