Redactie
Redactie Lunch 18 jan 2014
Leestijd: 2 minuten

Paasbreekbrood met kaneel-amandelspijs

De schappen van de supermarkt liggen alweer weken vol met lekkernijen voor Pasen: van stollen met spijs tot in schaapjes gevormde stukken boter. Allemaal super lekker, maar nóg lekkerder is het om het zelf te maken. Zo vonden wij op de blog van Cécile dit recept voor Paasbreekbrood met kaneel-amandelspijs. 

Dit brood is een combinatie van de welbekende Paas-stol en een klassiek breekbrood. Ideaal voor als je gasten over de vloer krijgt.

Paasbreekbrood maken

Spoel de rozijnen af en laat ze uitlekken. Meng de gist met de lauwwarme melk en laat ongeveer tien minuten staan, zodat de gist kan oplossen. Meng in een kom de bloem met het zout en voeg het gistmengsel en de boter toe. Mix het deeg met de hand of met een machine tot een samenhangende deegbal die niet meer plakt. Dit duurt ongeveer tien minuten.

Verwarm je oven voor op 50 graden en dep de rozijnen droog, bestrooi met een halve eetlepel bloem. Verdeel het deeg in tweeën en kneed de rozijnen door één deel van het deeg.

Vet twee kommen in en leg hierin de deegballen. Dek ze af met twee schone theedoeken en laat een half uur rijzen in de voorverwarmde oven totdat het in volume is verdubbeld. Maak ondertussen het amandelspijs door de amandelen in een keukenmachine fijn te malen met de suiker en de kaneel.

Voeg een deel van het los geklutste ei toe, begin met een beetje en voeg meer toe totdat het spijs smeuïg, maar nog niet te nat is. Zet het spijs in de koelkast tot je het weer gebruikt. Haal het deeg uit de oven als het verdubbeld is in volume. Druk met je hand de lucht eruit en kneed nog even goed door. Verdeel in 16 balletjes.

Draai van het spijs acht balletjes. Druk met je duim een gat in acht van de bolletjes broodeeg en vul met het amandelspijs. Vouw de broodjes dicht, bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hier de bolletjes over. Leg ze bijna tegen elkaar – houd ongeveer een centimeter ruimte tussen de bolletjes – in een gewenste vorm, bijvoorbeeld een bloem.

Bestrooi de balletjes gevuld met het spijs met wat verkruimeld amandelschaafsel. Dek af met een theedoek en laat nog 15 à 20 minuten rijzen in de voorverwarmde oven. Haal ze eruit en verwarm je oven verder tot 200 graden.

Bak de broodjes in ongeveer vijftien minuten gaar. Serveer met roomboter.

Meer lekkers voor de paasbrunch