Opgerolde koekjes met meringue van Rutger

Culy 1 okt 2016 Recepten

Rutger van den Broek, winnaar van het eerste seizoen Heel Holland Bakt, deelt zijn heerlijke recepten op zijn bakblog RutgerBakt.nl. Wij mogen een lekker recept van hem publiceren: opgerolde koekjes met meringue.

Rutger: “Onlangs at ik ergens jitterbugs; Zweedse koekjes die bestaan uit koekdeeg met eiwitschuim erin gerold. Het was voor het eerst dat ik deze combinatie tegenkwam. Gek eigenlijk, want het is super lekker!

Het knapperig koekdeeg met krokant en taai eiwitschuim is verrassend smaakvol. Geïnspireerd door de jitterbugs ben ik zelf aan de slag gegaan.”

Zo maak je ze

Doe alle ingrediënten voor de koekjes in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang, zodra er een bal van het deeg gevormd kan worden is het klaar. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Zorg dat de kom en garde(s) die je gebruikt voor de meringue goed vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit.

Doe de eiwitten met het zout in de kom en klop deze op. Voeg geleidelijk de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel tot slot de poedersuiker door de meringue.

Kneed het koekjesdeeg nog kort door en verdeel het in tweeën. Rol de helft van het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een vierkant van ongeveer 25 centimeter. Smeer de helft van de meringue over het deeg en rol de plak daarna voorzichtig op.

Snijd met een scherp mes plakken van de rol, van ongeveer 1 centimeter dik, en leg deze voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit met de andere helft van het deeg en de meringue. Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

Laat de opgerolde koekjes met meringue afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte trommel.

meringue-koekjes

Foto: Erik Spronk

Check gauw RutgerBakt.nl voor meer heerlijke recepten!

Voor de koekjes:

  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 160 gram witte basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • ½ citroen, rasp
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel baking soda

Voor de meringue:

  • 2 eiwitten
  • Snuf zout
  • 70 gram fijne suiker
  • 60 gram poedersuiker
Reageer op artikel:
Opgerolde koekjes met meringue van Rutger
Sluiten