Deze omelet van een sterrenchef maak je in 1 minuut in de magnetron (met mayonaise!)
Je kunt zoiets simpels als een omelet maken zien als een kunst en er allerlei ingewikkelde kooktechnieken op toepassen (tornado-omelet of omurice anyone?). Óf je doet als sterrenchef José Andrés en je maakt ‘m in de magnetron. Dit is de makkelijkste, snelste omelet die je ooit zult maken. En ja: mooi is ‘ie niet, maar hij is écht waanzinnig lekker.
We zaten te klapperen met onze oren toen we hoorden wat sterrenchef José Andrés vertelde in een podcast. Want zijn favoriete methode om een omelet te maken? In de magnetron. Met mayonaise. Het is dat ‘ie een sterrenchef is, anders hadden we het misschien nooit geloofd. Maar wat blijkt? Het werkt écht.
Mooi zul je ons deze omelet niet horen noemen, maar de smaak is fantastisch. Er hoeft geen zout bij, slechts een beetje gehakte bieslook of geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino is genoeg. Ideaal dus als je geen tijd hebt om achter het fornuis te kruipen. Deze ronde omeletjes passen ook perfect op een broodje, English muffin of crumpet.
Waarom mayonaise goed werkt in een omelet
Geen melk, geen room, maar mayonaise is dus hét ingrediënt dat hier zorgt voor een zalige omelet. Dat komt doordat mayonaise en een omelet dezelfde basis hebben van ei, olie en een beetje zuur. Door mayo door je eitje te kloppen, voeg je vetten (voor een romig en luchtig resultaat), zuren en frisheid én emulgatoren toe. Oftewel: precies dat wat een omeletje nodig heeft.
Omdat elke magnetron anders werkt, is het even aftasten hoe lang je de omelet precies moet garen. Bij ons was 30 tot 40 seconden genoeg, maar als je liever een stevigere omelet wil, kun je het beste 1 minuut aanhouden. Als je door het raampje tuurt, zul je zien dat het ei helemaal omhoog komt, als bij een soufflé. Het zakt automatisch weer in zodra de magnetron uit gaat – dat hoort dus.
Omelet maken in de magnetron: zo simpel is het
- Klop in een kom het ei los met 1 eetlepel mayonaise, tot het goed gemengd is.
- Vet een klein magnetron-proof schaaltje in met een beetje boter of olie. Giet het eimengsel erin.
- Zet het in de magnetron, op de hoogste stand, voor 30 tot 40 seconden of maximaal een minuut (voor een stevige omelet).
- Haal de omelet uit de magnetron (voorzichtig, heet!). Leg een bord bovenop op het schaaltje en keer het in één keer om. Zo glijdt de omelet makkelijk op het bord.
- Serveer met wat je lekker vindt: fijngesneden bieslook, peper, zout of wat geraspte parmezaan of pecorino.
Meer lifehacks met de magnetron:
- Liever gepocheerd? Zo maak je een gepocheerd ei in de magnetron (!)
- Deze aardappelpuree uit de magnetron is zó goed dat we ‘m gerust bij het kerstdiner serveren (ja, echt)
- Je avond kan niet meer stuk met deze sticky toffee mugcake uit de magnetron (!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FNancy-van-Batenburg1692-kopie.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2Fomelet-magnetron-3.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2Fomelet-magnetron-1.jpg)