Marmercake met speculaas

Sinterklaas mag dan al lang en breed het land uit zijn, speculaas is altijd een goed idee! Lisette van Happy Little Kitchen maakte er deze marmercake mee. Jum! 

Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed een cakevorm of broodbakblik met bakpapier. Je kunt de vorm ook invetten in plaats van bakpapier te gebruiken, maar met bakpapier komt de cake straks makkelijker uit de vorm.

Maak nu twee soorten beslag. Eén licht beslag met een zachte vanillesmaak, één donker beslag met speculaassmaak. Pak hiervoor twee grote kommen en doe in iedere kom 100 gram boter. Voeg aan de ene kom de kristalsuiker en het vanille extract toe, en aan de andere kom de donkerbruine basterdsuiker.

Klop beide mengsels tot ze licht en luchtig zijn. Klop nu één voor één de eieren door het beslag, twee eieren per kom. Zeef over iedere kom 125 gram bloem en anderhalve theelepel bakpoeder en zeef over de kom met het donkere beslag ook de speculaaskruiden. Het zeven voorkomt dat je klontjes krijgt in de je beslag. Voeg aan beide kommen nog anderhalve eetlepel volle melk toe en spatel voorzichtig door tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Schep eerst het lichte beslag in je bakblik en schep vervolgens het donkere beslag erboven op (mag overigens ook andersom). Schep of roer het beslag nu licht om met een vork zodat je een mooi marmer-effect krijgt.

Bak de cake 55 tot 75 minuten in de oven. Testen of de cake gaar is? Steek dan een sate prikker in het midden van de cake. Als de sate prikker er schoon en droog uitkomt is de cake gaar. Haal de cake uit het bakblik en laat ongeveer een half uurtje afkoelen voordat je de cake gaat snijden.

  • 250 gram bloem
  • 200 gram zachte boter
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 2,5 theelepels speculaas kruiden
  • 3 eetlepels volle melk
  • 1 theelepel vanille extract
Reageer op artikel:
Marmercake met speculaas
Sluiten