Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 1 okt 2025
Leestijd: 2 minuten

Linzencurry met korianderchutney en pinda’s

Linzen mogen dan niet het meest sprankelende imago hebben, laat het maar aan ons over om ze uit hun stoffige jasje te hijsen. In deze linzencurry krijgen de peulvruchten gezelschap van korianderchutney, pinda’s en een perfect gegaard eitje. Veel aantrekkelijker wordt een bordje toch niet?

Voor dit recept gebruiken we gedroogde groene linzen, die – in tegenstelling tot hun boontjesvrienden uit het schap – geen nacht hoeven te weken. Ten opzichte van linzen uit blik hebben ze dan weer de troef dat er veel meer bite aanzit. Vinden wij nou een goede reden om ze vaker in ons mandje te leggen.

En verder is dit gewoon een hele lekkere all round linzencurry. Eentje die zich niet teveel in hokjes laat plaatsen maar die je met gepaste trots kunt presenteren aan al je (vega) vrienden, en eentje waar alle smaken samenkomen in een hapkje ervan.

Linzencurry met korianderchutney en pinda
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Linzencurry met korianderchutney, kokos en pinda’s

  1. Begin met de eieren. Breng een pannetje water aan de kook. Laat de eieren er voorzichtig in glijden en kook ze 6½ minuut voor een romige dooier. Schep ze eruit, laat schrikken in ijskoud water en pel ze voorzichtig.
  2. Rooster de pinda’s en de kokosflakes. Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en bak de pinda’s en de kokosflakes apart, tot ze goudbruin en geurig zijn. Tip: voeg een drupje sesamolie toe vlak voor de kokosflakes hun goudbruine kleur hebben om ze extra lekker te maken. Laat alles afkoelen op een bord. Hak de helft van de pinda’s grof voor de topping en houd de rest apart voor de chutney.
  3. Maak de chutney door de koriander, de geroosterde pinda’s, de kokosmelk, de groene peper en het limoensap in een blender of met een staafmixer fijn te mixen. Breng op smaak met zout. Voeg eventueel een extra scheutje kokosmelk toe om hem los te roeren.
  4. Voor de curry spoel je de linzen goed af in een zeef. Verhit de ghee (of plantaardige olie) in een pan en fruit de knoflook en de gember kort (laat ze niet bruinen!). Voeg de currypasta toe en bak 1 minuut mee zodat de smaken vrijkomen. Doe de cherrytomaten in de pan en bak een paar minuten tot ze iets zacht worden. Voeg de linzen toe, schenk de kokosmelk en de bouillon erbij en roer goed door. Laat de linzen 20 minuten zachtjes sudderen (zonder deksel) tot ze gaar zijn en de curry wat is ingedikt. Proef en breng op smaak met de sojasaus (begin met een theelepeltje en voeg eventueel meer toe).
  5. Verdeel de curry over twee diepe kommen. Lepel er wat korianderchutney over. Halveer de eieren en leg ze erop. Maak af met de gehakte pinda’s, de geroosterde kokosflakes en de koriander. Hou je van pit? Leef je uit met een fijn gesnipperd rood pepertje of chili-olie.
Linzencurry met korianderchutney en pinda
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Onze populairste recepten van deze maand:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nĂłg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.