Redactie
Redactie Diner 20 nov 2014
Leestijd: 1 minuut

Lamsburgers met pistachenoten

Persiana is in Engeland een regelrechte bestseller, en nu is dit fijne kookboek ook in het Nederlands vertaald. Een heerlijk werk vol Midden-Oosterse recepten – de keuken van ‘duizend-en-een-nacht’ – geschreven door de Iraanse chef en schrijfster Sabrina Ghayour. Uit dit boek mogen we een lekker recept plaatsen: lamsburgers met pistachenoten.

“Dit is mijn snelle, eenvoudige versie van de Turkse fistikli kebap. Ik heb een paar ingrediënten toegevoegd die goed bij pistachenoten passen. Bij gebrek aan een barbecue maak ik graag hamburgers van het mengsel, die je eenvoudig in een koekenpan kunt bakken. Je kunt er ook gehaktballetjes, grotere hamburgers of langwerpige spiesjes van maken. Serveer dit gerecht met cacik (yoghurt met wat komkommer, knoflook & dille) of Griekse yoghurt.”

Hak 100 gram van de pistachenoten in een keukenmachine fijn. Maal de rest van de pistachenoten grof met behulp van de pulseerknop en doe ze met de fijngehakte noten in een grote kom. Doe de rest van de ingrediënten, behalve de olie, bij de noten en meng goed met je handen. Kneed het mengsel stevig, alsof het brooddeeg is, tot het ei en de noten gelijkmatig verdeeld zijn.

Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en verwarm de oven voor tot de laagste stand.

Verdeel het mengsel in 10 balletjes en maak er ham­burgers van. Schenk een laagje olijfolie in de voor ver­warmde koekenpan en bak een paar hamburgers tegelijk tot ze na ongeveer 6 minuten aan de onderkant een mooi bruin korstje krijgen. Draai ze om en bak ook de andere kant bruin. Doe de gebakken hamburgers in een ovenschaal en houd warm in de oven terwijl je de rest van de hamburgers bakt. Serveer met yoghurt met wat komkommer, knoflook & dille.

Persiana is voor €24,95 verkrijgbaar in de (digitale) boekwinkel.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.