Krokante kerstwontons met zalm en met biet
Twee hapjes, één bakplaat: knapperige wontonvierkantjes met zijdezachte zalm en umamimayo óf met zoete biet en romige geitenkaas. Perfect bij een glas bubbels voor het kerstdiner.
Zoek je een borrelhapje dat er feestelijk uitziet, maar waarvoor je geen uren in de keuken hoeft te staan?
Deze krokante wontonvierkantjes bak je gewoon in de oven. Daarna beleg je de helft met zalm, Japanse umamimayonaise en knapperige kappertjes, en de andere helft met biet en een fluweelzachte crème van geitenkaas en mascarpone.
Fris, luxe en net even anders dan de standaard toastjes.
Perfect voor tijdens de feestdagen!
Bereidingswijze krokante wontons voor kerst
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Leg de wontonvellen op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Kerf elk vel met een scherp mesje licht in (bijvoorbeeld een kruis), zodat ze in de oven niet opbollen.
- Spray of bestrijk de wontons licht met zonnebloemolie en bestrooi met een snufje zout.
- Bak ze in ongeveer 10 minuten goudbruin en krokant. Laat afkoelen op een rooster.
Krokante wonton met zalm
- Leg de zalmfilet 15 minuten in de vriezer. Zo kun je de vis straks veel makkelijker in dunne plakjes snijden.
- Laat de kappertjes uitlekken op keukenpapier. Dep ze droog.
- Verhit een bodempje zonnebloemolie in een klein steelpannetje tot de olie goed heet is.
- Schep de kappertjes in de olie en frituur ze kort tot ze knapperig zijn.
- Schep ze uit de olie en laat uitlekken op schoon keukenpapier. Laat volledig afkoelen.
- Meng 4 eetlepels Japanse mayonaise met de kappertjes, 1/2 eetlepel furikake, 1/2 bosje fijngesneden bieslook en het sap van 1/4 citroen.
- Proef en breng zo nodig extra op smaak.
- Snijd de zalm in zo dun mogelijke plakjes.
- Leg de plakjes in één laag op een vel bakpapier op een snijplank. Leg er een tweede vel bakpapier bovenop en daar weer een plank op. Plet de zalm voorzichtig zodat de plakjes overal even dun zijn.
- Besmeer de helft van de gebakken wontonvierkantjes met een laagje umamimayonaise en verdeel de plakjes zalm erop.
- Garneer met wat geplukte dille. Serveer direct, zodat de wontons knapperig blijven.
Krokante wonton met biet en geitenkaascrème
- Meng 3 eetlepels zachte geitenkaas met 1 eetlepel mascarpone, een drupje honing en een scheutje citroensap. Roer tot een gladde crème en breng op smaak met zout en peper.
- Snijd de voorgekookte bieten in zo dun mogelijke plakjes.
- Halveer de plakjes zodat de rechte kant perfect op de wontonvierkantjes passen.
- Besmeer de overige wontonvierkantjes met een laagje geitenkaascrème.
- Leg er plakjes biet op en top af met alfalfa.
Meer kerstrecepten:
- Klassieker in een nieuw jasje: garnalencocktail met kokos, limoen en chili crisp
- Kerstsalade met bier (!) en krokante sjalotten
- Perfect als bijgerecht: Stoofpeer met opgeklopte gorgonzola en walnootkruim
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2FDSC05530.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2FDSC05537.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2FDSC05556.jpg)