Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 10 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Supersnelle korianderbouillon met spinazie, zwartoogbonen en chiliolie uit ‘Briljante Bonen’

Sommige kookboeken doen eenmaal aangeschaft vooral dienst als leesboek of koffietafelboek, maar eens in de zoveel tijd komt er een kookboek voorbij dat je van kaft tot kaft wil koken. ‘Briljante Bonen’ van Bloeme Burema valt in die laatste categorie. Want zeg nou zelf: deze korianderbouillon wil je toch meteen maken?

Bloeme is werkzaam als kok en stond in de keukens van Euro Pizza en Buffet van Odette in Amsterdam. Ze is ook medeoprichter van pop-uprestaurant Café Soigné. Én ze is een ware bonenfluisteraar.

In haar kookboek ‘Briljante Bonen‘ laat Bloeme je zien dat bonen verre van saai zijn en onzinnig lang in het suffe hoekje hebben gezeten. Bonen zijn juist ontzettend veelzijdig, makkelijk om mee te koken en vreselijk lekker: ze roept het je toe vanaf de pagina’s.

Prachtig voorbeeld: deze supersnelle korianderbouillon met spinazie, toffe zwartoogboontjes (jaja, de OG black eyed peas) en een kick van chiliolie. Bij elk recept geeft ze je zowel instructies voor gedroogde bonen als bonen uit blik of pot. De keuze is aan jou.

We love bonen! Alles over bonen en andere peulvruchten

De auteur over dit gerecht

Bloeme: “Deze bouillon is eigenlijk helemaal geen bouillon, want het hoeft niet eindeloos te trekken en is juist direct nadat je hem hebt gemaakt op z’n lekkerst. Dit gerecht staat zonder gedoe en in no-time op tafel en het ziet er ook nog eens spectaculair uit.”

Supersnelle korianderbouillon met spinazie en bonen
Mitchell van Voorbergen

Supersnelle korianderbouillon met spinazie, zwartoogbonen en chiliolie

  1. Begin als je gedroogde bonen gebruikt met het weken en koken van de bonen volgens de instructies op pagina 12 in het boek.
  2. Breng in een pan met dikke bodem 1 liter water met 1 theelepel zout aan de kook. Voeg als het water kookt de koriander, spinazie, knoflook en de gember toe en laat 2 minuten zachtjes koken.
  3. Giet het geheel over in een blender of maak alles glad met een staafmixer. Schenk de bouillon door een zeef in een andere pan. Giet de bouillon vervolgens nogmaals door een (bij voorkeur nog fijnere) zeef terug in de pan met dikke bodem.
  4. Proef en breng op smaak met zout en peper. Voeg het citroensap* en de zwartoogbonen toe en warm de bonen op laag vuur langzaam op.
  5. Snijd het witte deel van de paksoi in halvemaantjes en snijd de bladeren grof. Voeg het witte gedeelte van de paksoi toe en laat ongeveer 2 minuten meekoken. Voeg vlak voor het serveren de bladeren toe en laat nog even slinken.
  6. Verdeel de bouillon over de borden en lepel er naar smaak chiliolie overheen. Serveer dit gerecht meteen, dan is de bouillon nog mooi knalgroen. Hoe langer je wacht, hoe donkerder de bouillon van kleur wordt.
Briljante bonen boek
Carrera Culinair

> Dit recept komt uit het kookboek ‘Briljante Bonen’ van Bloeme Burema (Carrera Culinair) – en dat ligt nú in de winkel

Meer recepten met bonen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.