Lekker bij noedels of rijst: snelle Aziatische komkommersalade met (vega) gehakt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F08%2FDSC01885.jpg)
Deze Aziatische komkommersalade met (vega) gehakt is er eentje voor liefhebbers van Aziatische smaken. Bovendien is ’t een handig basisrecept dat je er altijd bij kunt pakken: op dagen waarop je een snelle lunch wil, of als uitgangspunt voor een uitgebreider diner. Kleed de salade in dat geval gerust aan met extra lekkers, zoals pinda’s, koriander, sesamzaadjes en extra groenten.
Deze Aziatische komkommersalade is afkomstig uit de Chinese keuken (al moeten we eigenlijk zeggen: de keukens van China, het land kent immers 35 erkende keukens, van Sichuanees tot Kantonees.
De oorsprong van deze (smashed) komkommersalade ligt in Szechuan: dat is vooral te herkennen door de combinatie van rauwe knoflook, crispy chili oil (of szechuanpeper) en sesamolie. Al worden er variaties van komkommersalade gegeten door heel China.
Komkommersalade is terug dankzij de cucumber-community op TikTok
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F08%2FDSC01878.jpg)
Aziatische (smashed) komkommersalade
- Snijd de uiteindes van de komkommer. Snijd de komkommer doormidden.
- Leg de helften met de binnenkant naar beneden op een snijplank. Leg een groot koksmes op de komkommers en sla er met je handpalm op tot de komkommer breekt. Doe dit over de gehele oppervlakte van de komkommer. Snijd de komkommerhelften vervolgens diagonaal in reepjes van ongeveer 1 cm dik.
- Doe de reepjes komkommer in een mengkom en doe er een snuf zout bij. Meng met je handen en laat 20 minuten staan. Giet het overtollige vocht van de komkommers daarna weg.
- Doe terwijl de komkommers het zout staan op te nemen de knoflook met de rijstazijn in een mengkom en laat 15 minuten staan. Dit zorgt ervoor dat de smaak van de knoflook wat zachter wordt. Voeg er vervolgens de crispy chili oil, sojasaus, suiker en sesamolie aan toe en roer door elkaar.
- Bak daarna het gehakt volgens de verpakking. Kruid af met een scheutje sojasaus en een scheut mirin.
- Klaar om de komkommersalade te serveren? Roer de saus samen met het gehakt door de komkommers. Serveer de komkommersalade eventueel met rijst of met noodles.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F08%2FDSC01885.jpg)
Meer uit de Chinese keuken?
- De O.G.: Chinese gebakken rijst met kip, spek en groente
- Buikspek in bier op Chinese wijze (wil je proberen!)
- Chinese chow mein now (tjap tjoy met noedels) van Masterchef-jurylid Matt Preston