Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Recepten 23 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: kip uit de oven met sumac, radijs en rode ui

Sommige gerechten hebben zoveel meer woorden nodig dan we kwijt kunnen in de titel, maar gelukkig hebben we de intro nog. Een bakplaat – maar het mag ook in een ovenschotel – vol met radijs, regenboogwortel, bleekselderij en rode ui. Erop kippetjes gemarineerd in de karnemelk, sumac, limoen en granaatappelmelasse. Eigenlijk is het een simpele kip uit de oven, maar dan met heel bijzondere smaken. Droom maar even weg wat voor feestje dat gaat opleveren.

En de oven doet ook nog eens het meeste werk, yay!

Kip in karnemelk marineren

De ultieme kooktip van culinair schrijver Samin Nosrat is om gebraden kip eerst te laten marineren in butter milk – wat vergelijkbaar is met karnemelk. Deze tip hebben we graag overgenomen in het recept, die zuivelmarinade maakt immers een groot verschil.

De zuivel bevat ,namelijk zowel vet als zuur: twee factoren die maken dat het vlees zachter wordt. Maar er is nog een magische werking die zuivel heeft: het voorkomt dat je de kip te lang doorgaart. Laat je ‘m 5 of 10 minuutjes te lang in de oven, dan vangt de zuivel de klappen op. Dus het risico dat je kip te droog wordt, wordt door de karnemelk ook nog ‘ns kleiner. Het resultaat? Sappige kip met knapperige groente en heel friszuur-zoete saus.

Alles over karnemelk, wat is het en wat kun je ermee?

Kip met sumac
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy.nl

Kip uit de oven met sumac, radijs, bleekselderij en rode ui

Leg de kip samen met de andere (kip)ingrediënten in een kom en schep alles goed om. Dek af en laat minimaal 4 uur marineren, maar een hele nacht vinden de kipdrumsticks helemaal niet erg.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng alle groente – zonder de rucola – door elkaar samen met de knoflook, peper en zout naar smaak. Schep deze in een ovenschaal. Leg hierop de kippen en druppel ook de marinade over de groente. Zet in de oven voor ongeveer 30 minuten.

Haal de schaal uit de oven en besprenkel met de overgebleven sumac en voeg de rucola toe.

Kip met sumac
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy.nl

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.