De ultieme bladerdeegsnack voor kerst met brie en cranberry + Culy’s tip voor het allerbeste glutenvrije bladerdeeg
Een hapje dat in één hap alle smaken van kerst vangt? Het kan met deze kerstbladerdeegsnack met brie en cranberrysaus. In iedere laag van dit vegetarische kersthapje zit een klassiek kerstingrediënt en je kunt ‘m zelfs glutenvrij maken!
Op de Culy-redactie is dit vegetarische kersthapje vaste prik tijdens de jaarlijkse kerstbrunch, want deze kerstbladerdeegsnack met brie valt bij iedereen in de smaak. De lagen zijn simpel, maar feestelijk: cranberrysaus, een plakje brie, een walnoot, honing en bovenop een takje rozemarijn.
Lekkere pakketjes
Door de laagjes krijg je een krokante buitenkant en een zachte, romige binnenkant. De cranberrysaus en honing smelten langzaam en karamelliseren licht.
Het is daarom cruciaal om de kerstbladerdeegsnack met brie goed dicht te vouwen, zodat alle zoetigheid binnen blijft. Doe je dat niet, dan loopt de vulling eruit en verbrandt het in de oven.
8x bladerdeeghapjes die gegarandeerd een hit zijn op je feestje
Weinig ingrediënten schreeuwen ‘kerst’ zoals cranberrysaus dat doet. Tijdens de feestdagen vind je overal wel een potje cranberrysaus en anders kun je cranberrycompote gebruiken. Nog leuker: maak de cranberrysaus zelf om deze kerstbladerdeegsnack met brie nog feestelijker te maken.
Een TikTok-twist
Misschien doet deze kerstbladerdeegsnack je ergens aan denken. We kregen dit idee namelijk toen we terugkeken naar de virale TikTok tortillahack, waarbij je een tortilla verdeelt in vier vlakken.
Daar hebben we eerder onze eigen versie van gemaakt in de vorm van een sushi-sandwich. En wat blijkt: in mini-bladerdeegvorm werkt het net zo goed!
Kerstbladerdeegsnack met brie en cranberry
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Werk per plakje bladerdeeg: snijd vanuit het midden een inkeping, van boven naar onder. Verdeel het bladerdeeg denkbeeldig op in 4 gelijke vierkanten.
- Bedek het vierkant linksonder met 1 theelepel cranberrysaus. Beleg dan het vierkant linksboven met 1 plakje brie en rechtsboven met een 1 walnoot. Druppel linksonder 1 theelepel honing en vouw de kerstbladerdeegsnack over elkaar heen tot je een pakketje krijgt.
- Bestrijk het vegetarische kersthapje met eigeel en druk op ieder pakketje 1 klein takje rozemarijn.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak het 20 minuten tot de kerstbladerdeegsnack met brie goudbruin en gaar is. Laat minimaal 15 minuten afkoelen voor het serveren, de honing en cranberrysaus zijn nog erg heet.
Nog meer kerst bladerdeeghapjes:
- Een hoofdgerecht voor de Culy Kids: mini-kerstpasteitjes met bladerdeeg en kip
- Nooit meer een natte bodem met deze makkelijke zalm en croûte
- Een pronkstuk voor het kerstdiner: pithivier met eend
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2FKerst_bladerdeegsnack.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2FKerst_bladerdeegsnack_met_brie_recept.jpg)