Het ultieme kaiserschmarrn recept uit het Oostenrijkse Tirol

Als je kaiserschmarrn eet in Oostenrijk, smaakt het toch altijd net een beetje lekkerder dan wanneer je het thuis maakt. Zo schoof Culy’s Lisanne aan in een kleine ‘alm’ (de Oostenrijkse benaming voor eetcafé) in het pittoreske Stubaital; een dal in de deelstaat Tirol in Oostenrijk. Ze at er de lekkerste kaiserschmarrn die ze ooit at en moest de koks natuurlijk het ultieme kaiserschmarrn recept ontfutselen.

Onder het mom van sharing is caring delen wij dit fijne recept ook graag met jullie.

Kaiserschmarrn recept

Het ultieme kaiserschmarrn recept

Roer de melk en en de bloem in een kom tot een glad mengsel. Voeg de eieren en een snufje zout toe en meng het voorzichtig met de melk en de bloem.

Verhit tweederde van de boter in een pan. Leg het deeg in de pan en sluit het af met een deksel. Bak de pannenkoek op laag vuur voor twee minuten. Keer de pannenkoek vervolgens om en bak de andere kant ook voor twee minuten.

Scheur en breek vervolgens de pannenkoek tot een warrige bende. Voeg de resterende gesmolten(!) boter toe. Kook alles onder het deksel opnieuw voor twee minuten. De kaiserschmarrn is goed als het ietwat opstijft en een goudgele kleur heeft.

Dit vind je misschien ook interessant: Pannenkoeken tradities van over de hele wereld

Zo maak je de appelmoes

Schil de appels en hak de appels in schijfjes. Leg de schijfjes met het citroensap, de suiker en wat kaneel in een pan en laat het zachtjes op laag vuur sudderen. Gebruik een deksel om de pan af te sluiten. Als de appels zacht zijn geworden, pureer je de appels met een blender. Als je van stukjes houdt, kun je het ook pureren met en stamper zodat er wat grove stukjes achterblijven.

Leg de kaiserschmarrn op een bord, bestuif het met wat (tip: lekker veel!) poedersuiker en serveer met de verse moes.

Doe vervolgens je ogen dicht, fantaseer een paar mooie bergtoppen voor je terwijl er op de achtergrond een waterval naar beneden raast en het smaakt net zo goed als de schmarrn uit het Oostenrijkse Tirol. Mits je niks hebt laten aanbranden dan.

Kaiserschmarrn met appelmoes

Grappig feitje: in Stubaital is in 2015 het wereldrecord gevestigd voor het maken van de grootste kaiserschmarrn ooit, met 155 kilo aan schmarrn (wat zo’n 750 porties vormen). Ook maken? Dit is het kaiserschmarrn recept voor de grootste kaiserschmarrn ter wereld.

Meer pannenkoeken? 10 x de lekkerste pannenkoeken recepten

Voor 1 persoon

Voor de kaiserschmarrn

  • 125 ml melk
  • 85 gr meel
  • 3 eieren
  • 50 gr boter
  • een snufje zout

Voor de appelmoes

  • 2 appels
  • een beetje citroensap
  • suiker naar smaak
  • kaneel naar smaak
Reageer op artikel:
Het ultieme kaiserschmarrn recept uit het Oostenrijkse Tirol
Sluiten