Koreaanse jjajangmyeon is het lekkerste noedelgerecht waar we helemaal verliefd op zijn
Na gochujang, bibimbap en Korean Fried Chicken is het tijd om de Koreaanse keuken nóg beter te verkennen. Dat doen we hier met jjajangmyeon. Deze Koreaanse versie van zwartebonensaus met noodles móét je proberen.
Koreaanse zwartebonensaus
Nooit van gehoord? Jjajangmyeon (spreek uit als tja-djang-mjôn) is al tientallen jaren een klassieker uit de Chinees-Koreaanse keuken. Maar in Nederland is het – ondanks de grote populariteit van de Koreaanse keuken – nog vrijwel onbekend.
Hoog tijd dus om je kennis te laten maken met dit verslavend lekkere recept. En je zou het misschien níét verwachten, maar makkelijk is het ook.
Deze chef maakt een broodje instant noodles (en wij probeerden het uit!)
Snel en makkelijk
We hebben jjajangmyeon wel vaker gezien en gegeten bij Koreaanse restaurants, ook in Nederland. De saus van dit gerecht is zó lekker en complex, dat we er vanuit gingen dat het een flinke klus zou zijn om die zelf te maken. Niets is minder waar, ook voor een snelle, doordeweekse maaltijd jjajangmyeon de ideale kandidaat!
De zoetzure saus van de jjajangmyeon bestaat onder andere uit een zwartebonenpasta, chunjang. Hiervoor is een tripje naar de toko een vereiste. Hier kun je ook daikon of rettich vinden en Koreaanse noedels (of houdt het simpel met mie).
Jjajangmyeon (Koreaanse noodles) maken
- Verhit 2 eetlepels olie in een wok en wok het buikspek ongeveer 5 minuten tot het goudbruin en krokant is. Giet een deel van het vet af, anders wordt de jjajangmyeon te vettig. Bewaar het vet in een afgesloten bakje en gebruik voor een ander recept (lekker in ramen bijvoorbeeld).
- Voeg de radijs toe en bak deze 1 minuut mee. Doe daarna de ui, courgette en aardappel in de wok en bak 5 minuten mee.
- Maak een kuiltje in het midden van de wokpan, verhit hierin nog een eetlepel olie en doe de zwartebonenpasta in de wok. Bak de pasta 1 minuut in de hete olie, om van de bitterheid af te komen, en hussel daarna alle ingrediënten door elkaar.
- Voeg na 2 minuten 500 ml water toe en breng de saus aan de kook. Laat vervolgens ongeveer 10 minuten koken tot de radijs en aardappel gaar zijn.
- Maak ondertussen een mengsel van 2 eetlepels maizena en 60 ml water en giet dit bij de saus. Roer de jjajangmyeon tot de saus is ingedikt en maak het af met 1 theelepel sesamolie.
- Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd de komkommer in dunne reepjes.
- Verdeel vervolgens de noedels over de kommen en schep de saus eroverheen. Serveer de jjajangmyeon met de komkommerreepjes.
Nog meer verborgen parels die je ook wil proberen:
- De zachte aardappel dumplings uit Polen waar we verliefd op raakten: kluski
- Zachte broodjes met een krokante laag uit Maleisië: koffiebroodjes
- Deze Nigeriaanse streetfood klassieker wordt jouw nieuwe favoriet op de barbecue: suya
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F08%2FJjajangmyeon_5.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F08%2FJjajangmyeon_3.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F08%2FJjajangmyeon_2.jpg)