Redactie
Redactie Dessertrecepten 2 nov 2014
Leestijd: 3 minuten

Jamie Oliver’s ultieme chocolade feesttaart

Deze ultieme chocolade feesttaart komt uit Jamie Oliver’s nieuwe boek “Jamie’s comfort food”. Uitgegeven door Kosmos Uitgevers en te koop voor € 29,99.

Jamie: “Elk huishouden hoort een fantastische chocoladetaart op zijn repertoire te hebben. Of het nou is om simpelweg aan je chocoladequotum te voldoen, voor een speciale gelegenheid waarbij een vers gebakken taart niet mag ontbreken, of omdat je ergens op visite gaat en met iets sensationeels op de proppen wilt komen, een ding is zeker: deze feestelijke chocoladetaart zal voor iedereen die hem proeft de lat hoger leggen. Hij is erg lekker, heeft een fantastische textuur, ziet er weergaloos uit en is een plezier om te maken en gegeten te zien worden.”

Verhit de oven tot 180 °C. Vet een hoge springvorm van 23 cm doorsnede in met boter en bekleed hem met een dubbele laag bakpapier. Stamp de chocolade voor de taart in een hittebestendige kom fijn en laat de stukjes met de boter, de olie en de suiker op een pan zachtjes pruttelend water smelten tot een homogeen, glanzend mengsel.

Haal de kom van het vuur, laat het chocolademengsel 10 minuten afkoelen en klop er met een elektrische mixer op de hoogste stand één voor één de eieren door. Zeef er het meel, de cacao en een flinke snuf zeezout bij, en klop het beslag nog even goed door elkaar.

Giet het beslag in de geprepareerde springvorm en bak de taart ongeveer 50 minuten, of tot een houten prikker die je erin steekt er nog een beetje vochtig uitkomt. (De bovenkant van de cake barst tijden het bakken hier en daar open maar dat is geen probleem. Daar zie je niks meer van als alle heerlijke versiering er straks op zit.)

Laat de taart 15 minuten in de vorm afkoelen en stort hem vervolgens in zijn geheel op een rooster. Leg hem wanneer hij volledig afgekoeld is op een taartschaal, snijd hem met een lang mes overdwars in 3 gelijke plakken en leg de 2 bovenste plakken op verschillende borden. Zie hier hoe dat moet:

Voor het chocolade-rijstlaagje moet je de chocolade in stukjes breken en met de boter, de honing, de room en een snufje zout in een grote, hittebestendige kom op een pan zachtjes pruttelend water laten smelten tot een homogeen glanzend mengsel. Laat het 5 minuten afkoelen en roer er de gepofte rijst door. Verdeel het mengsel over de 3 afgekoelde taartplakken en strijk het in een egale laag tot aan de randen uit.

Doe voor het nougatglazuur de eiwitten met de honing, de suiker, het wijnsteenzuur, zout en een scheutje water in een hittebestendige kom. Zet de kom op een pan zachtjes pruttelend water, draai het vuur hoog en klop het mengsel 6 tot 7 minuten met een elektrische handmixer, of tot zich puntjes vormen.

Haal de kom van de pan, voeg het vanille-extract en (desgewenst) het oranjebloesem- of rozenwater toe, en blijf kloppen tot het mengsel flink dik is. Laat 5 tot 10 minuten afkoelen, verdeel het mengsel gelijkmatig over de 3 taartplakken en stapel deze op elkaar. Maak de taart af met wat geschaafde krullen chocolade, zie hier hoe dat moet:

© Jamie Oliver Enterprises (2014 Jamie’s Comfort Food) Photographer: David Loftus

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.