Redactie
Redactie Diner 25 okt 2014
Leestijd: 2 minuten

Jamie Oliver’s comfort food: gado gado

Dit heerlijke recept voor gado gado komt uit Jamie Oliver’s nieuwe boek “Jamie’s comfort food”. Uitgegeven door Kosmos Uitgevers en te koop voor € 29,99.

“Dit is een van oorsprong Soendanese megasalade die je in het Indonesische Jakarta tegenwoordig overal op straat kunt kopen. Gado gado betekent letterlijk mengelmoes of potpourri, wat verwijst naar de verschillende seizoensgroenten en ingrediënten die erin zitten, waardoor het in de loop van het jaar en afhankelijk van waar je bent steeds een beetje anders smaakt. Met wat heerlijke pindadressing, of liever gezegd pindasaus, en wat knapperige kroepoek is het een absolute topper.”

Recept: Gado gado

Maak om te beginnen alle ingrediënten voor de salade klaar. Schrob de aardappels schoon en kook ze ongeveer 15 minuten in gezouten kokend water, of tot ze gaar zijn, en snijd ze doormidden of in plakjes.

Kook de eieren in 6 minuten zacht, of langer als je ze liever wat harder hebt. Snijd de tofu in blokjes van 2½ cm, bak ze ongeveer 15 minuten in een scheutje sesamolie tot ze goudbruin zijn en strooi er een snufje zeezout op.

Tip: als je hem rauw wilt eten moet je de kool heel fijn snipperen, maar als je hem liever kookt (wat traditioneel is) snijd je hem in 2 cm brede reepjes en giet je erin een vergiet heel langzaam een hele ketel kokend water over. Wat mij betreft is dit de perfecte dosis hitte om de kool zacht te maken zonder waardevolle voedingsstoffen verloren te laten gaan – deze methode kun je ook bij andere seizoensgroenten toepassen.

Snijd de tomaten in partjes, de radijsjes in kwarten en de komkommer in plakjes (ik doe het altijd met mijn kartelmesje – haal er ook een in huis!), en strooi er van enige hoogte een snufje zout over.

Pel de knoflook, rasp de palmsuiker (zo nodig), doe ze met de rest van de ingrediënten voor de saus in een blender en hak ze fijn. Proef een likje en maak de saus zodanig op smaak af dat het zuurtje van de limoen er stevig doorheen komt.

Traditioneel doe je nu van alle ingrediënten een klein beetje in een kommetje en schepje er de saus over. Dat is een prima manier, maar ik doe het eigenlijk liever andersom omdat je anders door de saus niet kunt zien hoeveel aandacht aan het klaarmaken van de ingrediënten besteed is.

Ik schep de saus dus in vier kommetjes, smeer hem rondom tot aan de rand uit en leg er de ingrediënten zodanig op dat het er leuk uitziet. Pluk er een paar korianderblaadjes boven, leg er een paar stukjes kroepoek op en maak de gado gado (desgewenst) af met een paar plakjes Spaanse peper. Op deze manier kan iedereen zien wat voor heerlijkheden er allemaal in zitten voordat ze de salade zelf door elkaar husselen.

gado gado van jamie oliver

© Jamie Oliver Enterprises (2014 Jamie’s Comfort Food) Photographer: David Loftus

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.