Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 20 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Asperges met sambal goreng peteh uit INDOROCK

Zo heb je je asperges vast nog nooit gegeten: met sambal goreng peteh, silken tofu en tempehcrumble. De keuken rocken noemen we dat, of beter nog: indorocken. Dit recept komt namelijk uit het fantastische boek INDOROCK van Vanja van der Leeden.

Vanja: “Dit is maximaal stinken. Bekend met het asperge-effect? Petehbonen a.k.a. stinkbonen doen er nog een schepje bovenop. Ze nemen niet alleen je plas, maar ook je adem over en bij transpiratie stoomt er petehlucht uit je poriën.

Of dit de juiste manier is om je over te halen dit gerecht te maken, is de vraag. Zie het maar als een stinkkaas, die belooft doorgaans ook veel goeds. De twee groene stinkerds in dit gerecht gaan qua smaak namelijk wonderwel samen, ze zijn tegen elkaar opgewassen. Dit is hartig, pikant en romig. Geef er krupuk bij voor de crunch. Zelfgemaakte krupuk vergt wat planning vooraf, kant-en-klare mag natuurlijk ook.”

Bij het recept krijg je een fijne wijntip van wijnschrijver Esmee Langereis.

Asperges met sambal goreng tempeh
Bron: Remko Kraaijeveld / INDOROCK

Voor de sambal goreng peteh

Wrijf de lomboks met de ui, de knoflook, de terasi en een snuf zout tot een pasta in de vijzel. Of gebruik hier een staafmixer voor.

Verhit de zonnebloemolie in een wok of wadjan en fruit hierin de pasta een paar minuten aan zodat het vocht verdampt. Kneus de laos en de sereh en voeg toe met het tamarindewater. Laat rustig een paar minuten roerbakken.

Voeg de kokosmelk en het zout toe. Snij de petehbonen in reepjes en voeg toe. Laat het geheel nog een minuut of tien onder af en toe roeren garen. Schenk er een scheutje water bij als er teveel vocht verdampt (of meer kokosmelk). Het moet een smeuïg geheel zijn, een natte sambal.

Asperges met sambal goreng peteh

Als je voor zelfgemaakte krupuk gaat, begin hier dan mee. De krupuk moet een paar dagen drogen.

Maak vervolgens de sambal (zie boven).

Smeer de asperges in met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Verwarm een grillpan tot heet en grill de asperges aan iedere kant een minuut of 10 (witte iets langer dan groene). Houd warm onder aluminiumfolie (en zet eventueel in de oven op 100 graden).

Verkruimel het stuk tempeh. Verhit een ruime koekenpan en voeg de zonnebloemolie toe. Bak hierin de tempehkruimels met een flinke snuf zout op middelhoog vuur een paar minuten aan een kant tot knapperig en bruin, schud de pan en bak bruin aan de andere kant. Giet er op het laatst de kecap bij, zet het vuur nu uit en hussel door elkaar.

Schik de asperges op een schaal, verdeel er silken tofu over en schep er royaal sambal goreng peteh over. Maak af met tempehcrumble. Geef er krupuk en rijst bij.

WIJNTIP!

Pair je asperges en stinkboontjes met een schattige witte. Een die niet moeilijk doet en die iedereen lekker vindt. Pinot grigio, soave, godello of een perendruppige Italiaanse müller-thurgau uit Alto Adige. Wie dit te wijvig vindt, neemt een hoppig bier zoals IPA.

Indorock
Indorock

INDOROCK – Indonesische smaken in een nieuwe jas – van Vanja van der Leeden is te koop voor € 27,66. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.