Redactie
Redactie Recepten 4 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Geroosterde tomaten op toast met dragon

Gather is een fijn kookboek van chefkok Gill Meller, waarvoor hij culinaire inspiratie haalde uit onder andere het bos, de boomgaard en de haven. In de recepten vind je bijvoorbeeld dit heerlijke doch simpele lunchgerecht: geroosterde tomaten op toast met dragon.

De recepten in Gather zijn niet alleen geïnspireerd op wat groeit en bloeit in de diverse landschappen, maar ook op boeren en tuinders die garant staan voor goede en eerlijke producten. En dat zie je terug in de gerechten die Gill Meller ons presenteert: vers, seizoensgebonden en zonder veel poespas te bereiden.

“Ik vind het een mooi idee dat iets groter, krachtiger, voller en intenser kan worden wanneer het inkrimpt, zacht wordt en breekt – dat lijkt heel ironisch”, vertelt Gill.

“Dat is precies wat er gebeurt wanneer je zoete, rijpe tomaten in een warme oven bakt. Alles aan de tomaten wordt intenser: de kleur, de zoetheid en de complexiteit. Door de warmte karamelliseren ze, maar krijgen ze ook iets bitters. Dragon heeft een heel intense smaak en smaakt heerlijk met tomaten, dus ik voeg aardig wat toe. Tijdens het bakken geeft het smaak aan de tomaten.

Geroosterde tomaten op toast met dragon & tijm

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Snijd de grote tomaten in vier of acht partjes en een handvol kleine tomaten in tweeën. Leg ze op een bakplaat met de snijkant omhoog. Laat de rest van de tomaten heel en verdeel ze over de bakplaat. Steek de hele knoflookteentjes tussen de tomaten.

Laat de zachte steeltjes van de kruiden heel en pluk de blaadjes van de hardere steeltjes. Gooi de harde steeltjes weg en strooi de zachte steeltjes en de geplukte blaadjes over de tomaten. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.

Zet de bakplaat 1½ tot 2 uur in de oven tot de tomaten zijn ingezakt en gekaramelliseerd. Haal de tomaten zodra ze klaar zijn uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen terwijl je het brood roostert.

Beleg het brood met de zachte tomaten, enkele knoflookteentjes, wat braadvocht en heel veel krokante kruiden en serveer meteen.

Geroosterde-tomaten-op-toast-met-dragon
Fotografie: Andrew Montgomery

Gather ligt nu in de (digitale) boekwinkel voor € 29,95.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.