Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 20 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: snelle Hainanese chicken rice (rijst met kip en véél gember)

Het wordt gezien als het nationale gerecht van Singapore: Hainanese “chicken rice”. Het is een ogenschijnlijk simpel gerecht van aromatische rijst met pandan en gepocheerde kip dat verbluffend smaakt maar wél even duurt om te maken. Wij ontdekten een veel snelle(re) manier om het te maken, in maar 10 minuten.

Wij deinzen niet weg voor uitgebreidere bereidingswijzen als dat een verrukkelijk eindresultaat oplevert. Maar als er een manier is om sneller tot dat culinaire geluk te komen, zijn we verkocht. Dit recept voor Hainanese chicken rice bewijst dat een snelkookpan of rijstkoker een onmisbare keukentool is.

Normaliter duurt het wel even om Hainanese chicken rice te maken: je moet een hele kip vullen met aromaten, die zeker 45 minuten koken en ondertussen ook een perfecte rijst koken die je op smaak brengt met o.a. het vet van de kip, verse pandanbladeren en gember. Met dit recept zijn de rijst en kip in 10 minuten klaar. En de smaak? Heerlijk aromatisch.

Hainanese chicken rice: rijst met kip
Nancy van Batenburg voor Culy

Recept voor Hainanese chicken rice (rijst met kip)

Het voorbereidende werk

  1. We beginnen met het bereiden van de condimenten. Allereerst: de gemberpasta voor de rijst. Die maakt de rijst zo geurig en aromatisch dat je ‘m zelfs zonder de kip al zou willen eten. Maal de ingrediënten in de keukenmachine of blender tot een pasta. Schep uit de machine en bewaar in de koelkast.
  2. Dan: alle ingrediënten voor de gember-knoflooksaus in de machine en blenden maar. Ook die mag in de koelkast.
  3. Maal vervolgens alle ingrediënten voor de chilisaus tot een pasta en bewaar in de koelkast.
  4. Roer de sojasaus en sesamolie door elkaar voor de lak (optioneel).

De chicken rice maken

  1. Zet de sauteerfunctie aan van je snelkookpan. Bak de gemberpasta voor de rijst 1 tot 3 minuten, tot ‘ie lekker geurig is. Voeg de bouillon toe, roer goed en leg dan de kip in de pan (vel naar boven). Voeg de rijst toe, druk een beetje aan en leg de pandanbladeren erop.
  2. Sluit het deksel van de pan goed en zet de juiste instellingen aan (de hoge druk instelling). Kook de kip met rijst 8 minuten, wacht 10 minuten en laat dan de druk volledig los.
  3. Haal de kip uit de pan en snijd ‘m in dikke plakken. Bestrijk de kip met het mengsel van sojasaus en sesamolie (de lak). Roer de rijst los met een vork.
  4. Serveersuggestie: vul een klein kopje met de rijst, druk goed aan en leg er een bord op. Draai in één beweging om en je hebt een mooi torentje rijst. Leg de plakjes kip ernaast, evenals de komkommer en tomaten. Bestrooi met wat koriander. Zet de sauzen er in kleine kommetjes naast. Geniet van je snelle(re) Hainanese chicken rice!
Rijst met kip: Hainanese chicken rice
Nancy van Batenburg voor Culy

Meer rijst met kip:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.