Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Recepten 30 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Zalige griet met watermeloen van Jean Sur Mer

Eet vis als het er is en eet vis uit de Noordzee. Dat is in een notendop waar het boek ‘Zot van de Noordzee’ van Jean sur Mer om draait. Wij mogen het zalige recept van griet met watermeloen uit het boek met jullie delen.

ZOT VAN DE NOORDZEE

Niks geen zalm of zwaardvis: dit boek staat vol met zalige noordzeevis. En terecht, want wist je dat er minstens 220 soorten vis, schaal- en schelpdieren in de Noordzee voorkomen?

In het boek staan, naast achtergrondverhalen over de vissers en de Noordzeevis zelf, 52 recepten waarin 26 verschillende Noordzeevissen aan bod komen. De recepten zijn voornamelijk ontwikkeld door de chef van Jean sur Mer zelf, Peter Vlyminck, maar je vindt er ook enkele recepten van een aantal bekende Vlaamse en Nederlandse (sterren)chefs. Denk aan Johan Segers en Syrco Bakker.

Dat betekent niet dat het boek vol staat met ingewikkelde gerechten. Integendeel. Er staan zowel bewerkelijke als gemakkelijke recepten in, zoals de griet met watermeloen.

Jean sur Mer

HET RECEPT VOOR GRIET MET WATERMELOEN

Meng de mayonaise, yoghurt, citroensap – en zeste met het teentje knoflook in een blender tot een gladde saus.

Bestrooi de grietfilets flink met zout aan beide kanten.

Schenk de olijfolie in een koude pan en leg de vis er direct in op de kant van het vel. Bouw de temperatuur langzaam op tot middelmatig warm.

Wanneer het vel krokant is (na ongeveer 1 minuut), draai je de vis voorzichtig om en haal je de pan van het vuur. Laat de vis nog 1 minuut verder garen op deze zijde.

Nu kan je de borden opmaken: leg eerst de vis op het bord en daarna stukken tomaat en watermeloen. Beleg met de ansjovisjes en werk af met de citroenmayonaise, de rucola en de geraspte Parmezaan.

Lekker met krokante focaccia en een goede olijfolie.

Jean sur Mer: Zot van de Noordzee’ ligt in de (digitale) boekhandel voor € 24,99

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.