Redactie
Redactie Diner 21 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Gravad lax met dille crème fraîche

In dit artikel mét video laat Bart van Olphen, viskenner van het YouTube-kanaal Barts Fish Tales, zien hoe je gravad lax maakt. Een heerlijk zalmgerecht voor de feestdagen! 

Zo maak je de gravad lax met dille crème fraîche:

Leg de zalm met de vel kant naar boven op een grote plank. Snijd een stukje vel weg, ter grootte van 10 eurocent, zodat er een ronde inkeping in het vel ontstaat die het onderliggende visvlees blootlegt. Herhaal dit nog 3-4 keer over de lengte van de filet, zo kan het vocht dat de vis bij het marineren loslaat weglopen.

Keer de vis en verwijder de overgebleven graten met een vistangetje of keukenpincet. Bekleed een bakplaat met plasticfolie en leg de vis erop met de vel kant onder.

Maal 1 eetlepel korianderzaad en 1 eetlepel venkelzaad met alle peperkorrels in een specerijenmolen of een vijzel met een stamper; ze moeten nog enigszins korrelig blijven. Vermeng met het zout, suiker, wodka, en citroenschil, voeg dan de helft van de dille en alle peterselie toe.

Strijk dit mengsel uit over de filets en druk de laag stevig aan. Wikkel de plasticfolie rondom de vis. Leg nog een bakplaat op de vis en verzwaar het met gewichten, conservenpotjes of -blikken. Zet het geheel 8-10 uur in de koelkast.

Haal de vis uit de folie en schraap de marinade met uw vingers van de vis af. Spoel de vis onder koud stromend water om hem van het zout en de korrels te ontdoen, droog dan af met keukenpapier.

Stamp het overgebleven venkel- en korianderzaad grof. Meng dan met de overgebleven gehakte dille en strooi over de zalm, druk de kruiden in het vlees. Bewaar de vis verpakt in plasticfolie tot gebruik in de koelkast.

Doe voor de dille crème fraîche de helft van de dille met een snuf zout in een vijzel en wrijf dit met een stamper tot een groene puree. Mix met de crème fraîche, mosterd en azijn en breng het pittig op smaak met zout en zwarte peper. Roer de achtergehouden dille door het mengsel.

Snij de vis in mooie dunne plakken, beginnend aan de staartkant. Leg de plakken op een stuk bakpapier en bedek met nog een vel. Rol zachtjes met een deegroller over de plakken om ze zo dun mogelijk te krijgen.

Schik de plakken gravad lax op aparte borden en serveer met een beetje van de dille crème fraîche ernaast.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.