Redactie
Redactie Diner 24 okt 2014
Leestijd: 2 minuten

Krokante zalm met salsa verde en linzen

Bart van Olphen, viskenner van het YouTube-kanaal Barts Fish Tales, heeft een wekelijkse rubriek op Culy: Fishy Friday. Vandaag maakt hij super krokante zalm met salsa verde en linzen.

Zalm is in Nederland nog steeds een van de meest gegeten vissoorten, en terecht. Zo lekker! Maar je moet wel weten hoé je ‘m bereidt, en hoe je dat huidje zo knapperig mogelijk krijgt.

Maak eerst de linzen. Doe ze in een pan, overgiet ze met koud water en breng ze op halfhoog vuur aan de kook. Voeg de salieblaadjes, peterseliesteeltjes en bleekselderij toe. Laat de linzen zachtjes beetgaar koken, neem ze van het vuur en giet ze af; vang een deel van het kookvocht op. Gooi de kruiden en de bleekselderij weg.

Breng de nog hete linzen op smaak met zout en peper, olie, azijn, citroensap en -schil, omdat ze de smaken nu volledig zullen opnemen. Meng als de linzen koud zijn de fijngesneden kruiden erdoor.

Doe voor de salsa verde de knoflook en kappertjes in een foodprocessor of in een vijzel met een stamper en pureer alles fijn. Voeg de mosterd en alle kruiden toe en maal alles tot een gladde, groene puree. Roer het citroensap en de rode wijnazijn erdoor, gevolgd door de olijfolie. Proef en voeg eventueel nog zout, peper en citroensap toe.

Zet een licht ingevette gietijzeren grillpan op halfhoog tot hoog vuur. Bestrooi de zalm met zout en zwarte peper en leg de stukken op de vel kant in de grillpan. Gril de zalm 4 minuten tot het vel knapperig is. Keer de stukken voorzichtig om en gril ze nog 2 minuten aan de andere kant. Het is de bedoeling dat de zalm van binnen nog lichtroze blijft; hij zal door de hitte nog doorgaren nadat hij uit de pan is gehaald.

Dien de gegrilde zalm op met de kruidige linzen en de salsa verde en geef er naar smaak nog andere groenten of een gemengde pittige bladsla bij.

Wijntip: de volle smaak van de zalm wordt volmaakt door een frisse witte wijn met een goede fruit-zuurbalans. Ik zou een soave aanraden, of een goede droge rosé.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.