Culy Homemade: gezonde ovenschotel met bloemkool en gehakt
Dat een gezonde maaltijden barstensvol smaak kan zitten, bewijzen we met deze gezonde ovenschotel met bloemkool. Lekker met vadouvan; een heerlijke kruidenmix van gebakken uien en tal van specerijen.
Ovenschotels zijn top. Ze zijn een heerlijke mengelmoes van smaken en je kunt er een hoop groenten in kwijt. Zo vullen we deze ovenschotel met bloemkool en bosui. Erbovenop gaat een laagje aardappelpuree en dan kan ‘ie al de oven in.
Om deze gezonde ovenschotel op smaak te brengen, voegen we vadouvan toe. We bakken het gehakt en de bloemkool met deze kruidenmix, en doen zelfs een snuf door de aardappelpuree. Hartstikke lekker is dat. Benieuwd naar wat je naast deze ovenschotel nog meer met zo’n potje vadouvan kunt? Kijk maar eens naar deze heerlijke ravioli met roomsaus en deze romige bloemkoolsoep
Gezonde ovenschotel met bloemkool en gehakt
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kook de aardappelen in een grote pan met water tot ze gaar zijn (15 tot 20 minuten). Giet af en pureer de aardappelen met een aardappelstamper of pureeknijper. Voeg de melk, zout en vadouvan toe en roer goed.
- Verhit ondertussen ook 1 eetlepel olijfolie in een grote pan. Bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak tot het bruin is. Voeg dan de rest van de vadouvan toe en meng goed.
- Voeg de bloemkoolroosjes toe aan het gehaktmengsel en bak 5 minuten mee tot ze iets zachter zijn, de bloemkool gaart verder als de ovenschotel in de oven is. Breng op smaak met zout en peper.
- Doe als laatst de bosui erbij en bak 3 minuten mee.
- Verdeel de bloemkool, gehakt en bosui gelijkmatig over de bodem van een ovenschaal.
- Schep vervolgens de aardappelpuree over het gehakt-bloemkoolmengsel en strijk glad met een lepel.
- Bestrooi de bovenkant van de ovenschotel met geraspte kaas
- Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak 20 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en de bloemkool gaar is.
- Haal de ovenschotel met bloemkool uit de oven en laat even rusten voordat je het serveert.
Nog meer gezonde gerechten met bloemkool
- Culy Homemade: cheesy bloemkoolsoep met prei en kaascroutons
- Culy Homemade: pasta met bloemkool en walnoten
- Culy Homemade: makkelijke noedelsalade met miso-bloemkool