Redactie
Redactie Recepten 18 okt 2013
Leestijd: 1 minuut

Gemarineerde olijven? Maak ze lekker zelf!

Potjes en schaaltjes gemarineerde olijven; je vindt ze bij iedere supermarkt. Vaak in dikke lagen olijfolie van slechte kwaliteit, met stukjes rood plastic (ehh, piment) in de olijven en een vage mix van kruiden. Waarom zou je ze niet lekker zelf marineren? Zo gepiept en honderd keer lekkerder.

Neem een glazen potje (of desnoods een plastic bakje) en vul met 500 gram olijven. Gewone olijven, nothing fancy, liefst met de pit er nog in (meer smaak!), maar pitloos kan ook. Je kunt een mix maken van je favoriete olijven; van grote groene tot kleine paarse. Onze tip: hoe harder de olijven, hoe beter je ze kunt marineren. Hele zachte olijven worden sneller papperig.

Breng de olijven op smaak met je favoriete smaakmakers: een paar teentjes gekneusde knoflook, tijm, rozemarijn, fijngesneden rode chilipeper, mediterrane kruiden, zeezout, et cetera. Onze favoriet: de geraspte schil van een citroen, dit haalt de smaak van de olijven ongelooflijk naar boven. Je kunt de schil heel fijn raspen of juist grof laten (hier gebruik je het handigst een dunschiller voor).

Alle smaken erin? Vul dan het potje met ongeveer 120 ml olijfolie. Dit is een richtlijn voor ongeveer 500 gram olijven, maar varieer gerust een beetje – als de olijven maar goed onderstaan. Afsluiten, even goed schudden en twee uurtjes op het aanrecht laten staan. Daarna kun je ze direct gebruiken. Wil je ze later eten, zet het potje dan in de koelkast. Elke dag wordt de smaak intenser! Het potje blijft ongeveer twee weken tot een maand goed in de koelkast.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.