Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 11 dec 2025
Leestijd: 2 minuten

Gekonfijte pompoen is mijn vegetarische low-carb kerstklassieker

Pompoen, maar op bijzondere wijze: gekonfijte pompoen is een snelle techniek voor boterzachte pompoen en dé manier voor luxe zonder moeite.

Kerst met een kleiner budget? Dan is pompoen jouw beste vriend. De betaalbare groente is een favoriet tijdens de kerstperiode. Zo maakten we al eerder deze pompoenhasselback van sterrenrestaurant Triptyque en dit feestelijke vegetarische hoofdgerecht van gevulde pompoen.

Konfijten is een klassieke manier om ingrediënten in te maken. Denk aan confit de canard, gegaard in z’n eigen vet. Maar ook knoflook, fruit, noten en groenten zoals pompoen. Dat doe je door de de groente langzaam te garen in olie, precies zoals deze gekonfijte pompoen in olijfolie.

Het sap van een gekonfijte citroen is mijn best bewaarde keukengeheim en tilt je gerechten naar het hoogste level

Gekonfijte pompoen met Parmezaanse kaas vegetarisch hoofdgerecht voor kerst met pompoen
Ogechi Chibueze voor Culy

De olijfolie brengen we op smaak met salie en zout en verwarmen we op lage temperatuur. De stukken pompoen hebben zo’n 30 minuten nodig om boterzacht te worden. De helft van de gekonfijte pompoen pureren we met Parmezaanse kaas. Voor frisheid gaat er ook wat limoenrasp doorheen.

De topping van de gekonfijte pompoen is een krokante crumble van hazelnoten met opnieuw Parmezaanse kaas, salie en limoen voor frisheid. Zin in variatie? Macadamianoten en walnoten vinden we ook erg lekker.

Gekonfijte pompoen met Parmezaanse kaas vegetarisch hoofdgerecht voor kerst met pompoen
Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je Culy’s vegetarische gekonfijte pompoen

  1. Verwijder de schil van de pompoen en snijd hem in achten. Kneus de knoflook en voeg alles toe aan een smalle pan.
  2. Giet de olijfolie erbij en voeg ook het zout en de salie toe. Zet het vuur op laag en konfijt de pompoen 30 minuten. Gooi de overgebleven olie niet weg, gebruik dit in saladedressings of pastasauzen.
  3. Rooster intussen de hazelnoten in een pan. Laat de hazelnoten kort afkoelen en hak daarna grof.
  4. Meng de gehakte hazelnoten met de dungesneden salie, geraspte Parmezaanse kaas en het rasp van een halve limoen.
  5. Pureer de helft van de gekonfijte pompoen met de Parmezaanse kaas en breng het op smaak met zout en peper. Voeg ook het rasp van overgebleven limoen toe.
  6. Verdeel de pompoenpuree over de borden en leg twee stukken gekonfijte pompoen bovenop.
  7. Lepel de hazenotentopping op de warme stukken pompoen.
Gekonfijte pompoen met Parmezaanse kaas vegetarisch hoofdgerecht voor kerst met pompoen
Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer vegetarische hoofdgerechten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.