Redactie
Redactie Recepten 31 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

Gehaktbrood uit de Römertopf

Onlangs kon je op Culy lezen over de culinaire herinneringen uit de jeugd van Colette, bekend van Fooddeco. Haar favoriete gerecht van vroeger: gehaktbrood uit de Römertopf.

Tips

Koken in een Römertopf is hartstikke lekker, makkelijk en gezond. Je gaart het vlees in eigen vocht en alle smaken en voedingstoffen blijven bewaard – slow cooking, dus. Deze manier van bereiden is 2000 jaar oud (het stamt uit de tijd van de Romeinen) en het wordt echt eens tijd dat wij de oude Römertopf weer van zolder halen!

Twee dingen zijn heel belangrijk bij het gebruik van een römertopf. Allereerst: voordat je het apparaat gaat gebruiken, moet je deze minimaal 15 minuten in koud water zetten. De römertopf moet water absorberen – dit water verdampt vervolgens in de oven.

En ten tweede: je moet de oven niet voorverwarmen – de römertopf moet geleidelijk aan opwarmen. Je zet de oven dus pas aan als je de römertopf erin hebt gezet.

Fooddeco

Het recept

Zet de römertopf in de wasbak – ondergedompeld in koud water.

Meng alle ingrediënten in een keukenmachine. Als je keukenmachine niet groot genoeg is, werk dan in twee porties. Schraap af en toe met een pannenlikker naar beneden zodat alle ingrediënten goed worden gemengd. Ga niet te lang door – pulse af en toe – zodat het gehakt niet te fijn wordt.

Maak je werkbank schoon en leg daar het gehaktmengsel op – vorm een ‘brood’ en leg deze in de römertopf. Plaats de deksel erop en zet het in de oven – zet de oven aan op 180 graden en gaar het gehaktbrood in ongeveer 45 tot 60 minuten.

Je hebt dus nog genoeg tijd om sla, slasaus en frietjes te maken!

Gehaktbrood uit de Romertopf
Fooddeco

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.