Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 26 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Franse uiensoep met 5 soorten uien

Het is januari: dikke kans dat je hartstikke blut bent. Maar geen nood: met een berg (goedkope) uien maak je in een handomdraai een enorme pan Franse uiensoep. Maar dan wel met vijf verschillende soorten uien, voor een gezellige (en smakelijke) twist.

Zo’n grote pan Franse uiensoep gaat er wel in, zeker als het buiten flink koud is. Het allerlekkerste aan uiensoep vinden we misschien wel de combinatie tussen die zoete soep, afgedekt met stokbrood met flink veel gesmolten kaas. En zoals die croutons dan zacht worden in de soep… zó lekker!

Gebruik voor dit recept middelgrote uien. En kom je nog andere spannende uiensoorten tegen, voeg die dan ook gerust toe.

Franse uiensoep met 5 soorten uien
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Franse uiensoep met 5 soorten uien

Pel de uien en snijd ze in dunne halve ringen. Pel en halveer de sjalotten en pel de zilveruien, maar laat die heel.

Smelt de boter in een grote soeppan op middelhoog vuur tot ‘ie bruist en begint te bruinen. Doe de uien en sjalotten erbij, samen met een flinke snuf zout. Laat even bakken tot je merkt dat de uien beginnen te zweten en zacht worden.

Zet het vuur wat lager en laat de uien in 20 minuten helemaal zacht worden en gelijkmatig bruin worden. Voeg tussentijds eventueel een klein beetje water toe als je merkt dat de uien aan de bodem van de pan plakken.

Voeg het bouquet garni, de port en de balsamicoazijn toe aan de pan. Giet de bouillon erbij en breng alles aan de kook.

Zet het vuur laag en laat de Franse uiensoep minimaal 45 minuten tot twee uur zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en indien nodig nog wat zout.

Voor het stokbrood met kaas

Schep de uiensoep in vuurvaste kommen. Leg per kom twee stukjes stokbrood op de soep met een flinke berg geraspte kaas. Zet ze onder een hete grill tot de kaas borrelt en bruin wordt. Wees voorzichtig met de hete kommen!

Heb je geen vuurvaste kommen? Leg de stukjes stokbrood op een bakplaat en beleg met de geraspte kaas. Zet ze een paar minuten onder de hete grill van je oven. Ook een optie: bak ze in een pan tot de kaas is gesmolten.

Leg de stukjes stokbrood op de hete soep en val aan.

Franse uiensoep met 5 soorten uien
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.