Redactie
Redactie Dessertrecepten 17 jul 2012
Leestijd: 1 minuut

Fleurige meloenijsterrine

Dit recept is afkomstig van chefkok Mathijs Vrieze.

“De licht aangevroren meloentaart met warme pistachenoten en lavendel is een gezonde traktatie. Wie was er eerder, de kip of het ei? Zo zit het ook met ijs, wie maakte het eerder, de Chinezen of de Italianen? Marco Polo nam het recept mee vanuit China. Toen hij in Europa arriveerde was het keizer Caesar die zijn slaven de bergen in stuurde om ijs te halen. Hij had het nodig om zijn vruchtensap te koelen…”

Maak de meloenen schoon en verwijder de zaadjes. Snijd alle meloenen in plakken. Besmeer een bakblik met olie en bedek het blik met een laagje plastic. Stapel de plakken meloen in verschillende lagen om en om op in het blik. Bij elke laag een beetje honing gemengd met citroensap. Dek de meloen af en zet het gedurende een aantal uren in de vriezer. Als je lavendel in de zomer afsnijdt, bewaar dan een bosje. Is het niet voor de geweldige geur, dan is het wel voor de smaak. Pluk de lavendelbloemetjes en bewaar ze in een schaaltje.

Los de suiker op in de yoghurt, druppel wat citroensap er in en in een sauskom apart opdienen. Leg de meloenijstaart op een snijplank en laat de meloen ongeveer een minuut of vijf even op temperatuur komen. Snijd de taart in plakken en leg deze op een groot bord. Beetje yoghurtsaus erbij.

Garneer de ijstaart met geroosterde pistachepitten en de lavendelbloemetjes. De pitten zijn het mooist als je ze even breekt. Dan komt het groen van de binnenkant mooi tot z’n recht.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.