Redactie
Redactie Dessertrecepten 28 feb 2012
Leestijd: 2 minuten

Family fruit teabread

Dit recept komt van de baksters van Goddelijkehuisvrouw.nl. Check ook hun Facebook pagina.

“Op vakantie in Yorkshire aten wij deze zomer Yorkshire teabread, een soort cake-brood met heel veel gedroogde vruchten, die zijn geweld in thee. Dit teabread is zo eenvoudig te maken. Als je bedenkt dat er in dit brood geen gist, boter en maar een eitje zit, is het ongelofelijk wat een rijke smaak en smeuïge structuur dit brood heeft.

Het is eerder een vruchtencake dan een brood. De thee geeft er een aromatische smaak aan, alsof er speculaaskruiden door zitten. Het brood is lekker zoet en sappig door al het fruit en de suiker. Toch is de structuur stevig. Je kunt er goede plakken van snijden die niet uit elkaar vallen.”

Het recept

Je begint de dag voor je gaat bakken met het gedroogde fruit. Dit meng je in een kom met de basterdsuiker. Dan giet je er de hete Earl Gery thee op. Dit roer je goed door en laat het afgedekt op een koele plek een nacht staan.

Om de cake te bakken vet je een broodvorm (of cakevorm) lichtjes in met boter en deze bekleed je met bakpapier zo, dat zowel de bodem als de lange zijkanten van de vorm bekleed zijn.

Dan pak je je kom met gedroogd fruit. Dat heeft veel van het vocht opgenomen maar nog niet alles. Aan de kom voeg je dan het zelfrijzend bakmeel, de geraspte citroenschil en het geklutst ei toe. Met een houten lepel roer je dit goed door tot een samenhangend geheel. Het deegmengsel schep je dan in de beklede bakvorm.

Je bakt het brood 75 – 90 minuten in een oven van 150 graden, tot het brood goed gerezen is en een prikker er schoon uitkomt. Laat het brood 10 minuten afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.

family_fruit_teabread1

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.