Makkelijk toetje: espresso martini brownie met mascarpone en espresso in feestelijke glaasjes
Dit dessert is een kruising tussen een smeuïge brownie en een tiramisu-achtige espresso martini in een glas. Geen ingewikkelde lagen, geen gedoe met gelatine; gewoon een lekkere chocoladesmaak, romige koffiecrème en een beetje bar-gevoel zonder dat je een cocktailshaker nodig hebt. Geloof ons: in dit brownie recept wil je gelijk duiken.
Je bakt eerst een stevige, fudgy brownie met veel cacao. Daarboven komt een luchtige mascarpone-roomkaascrème met espresso, net sterk genoeg om door de chocolade heen te prikken. In een glas geserveerd ziet het er meteen feestelijk uit en kun je de porties makkelijk kleiner of groter maken.
Wat dit espresso martini brownie dessert zo lekker maakt, is de textuur: onderin compact en smeuïg, bovenop zacht en romig. De koffieboontjes en het cacaopoeder zorgen voor de espresso martini-look, maar het blijft een toetje dat je gewoon met een lepel opeet op de bank.
Espresso Martini brownie recept
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed een bakblik van ongeveer 20 x 20 centimeter met bakpapier of vet het goed in.
- Zet een hittebestendige kom op een pan met zacht kokend water (au bain-marie). Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt.
- Doe de roomboter in de kom en laat rustig smelten. Voeg dan de kristalsuiker, basterdsuiker, cacaopoeder en een snuf zout toe. Roer tot alles goed is gemengd en de suiker voor het grootste deel is opgenomen.
- Haal de kom van de pan met water. Laat het mengsel een paar minuten afkoelen zodat het niet meer gloeiend heet is. Roer vervolgens één voor één de eieren erdoor. Roer na elk ei goed tot je een glanzend, egaal mengsel hebt.
- Zeef voor dit brownie recept het zelfrijzend bakmeel boven de kom en spatel dit voorzichtig door het beslag. Roer net zo lang tot je geen droge stukjes bloem meer ziet, maar meng niet langer dan nodig.
- Giet het browniebeslag in het voorbereide bakblik en strijk de bovenkant glad. Bak de brownie in ongeveer 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Check tussendoor met een houten prikker: die mag er licht vochtig uitkomen, maar niet druipend nat. Dan blijft de brownie lekker smeuïg.
- Haal de brownie uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm.
- Maak ondertussen de mascarponecrème. Doe de roomkaas, mascarpone, de afgekoelde espresso, poedersuiker en een snuf zout in een kom. Mix met een garde of mixer tot een gladde, romige crème zonder klontjes. Proef en voeg eventueel nog een beetje poedersuiker toe als je het zoeter wilt.
- Als de brownie helemaal is afgekoeld, haal je hem uit de vorm. Steek met het glas waarin je het dessert gaat serveren cirkels uit de brownie. Zorg dat de bodem van het glas bedekt is met een laag brownie. Heb je geen uitsteker, snijd de brownie dan in stukjes en druk een stukje passend in elk glas.
- Schep of spuit de mascarponecrème op de brownielaag tot aan de rand van het glas. Strijk de bovenkant eventueel glad met de achterkant van een lepel.
- Leg voor dit brownie recept op elk glas drie koffieboontjes ter garnering. Bestuif vlak voor het serveren met een klein beetje cacaopoeder.
- Serveer het espresso martini brownie dessert direct.
Onze populairste recepten van deze maand:
- Deze vegetarische Indiase pompoencurry schrééuwt herfst
- Snel op tafel na een drukke dag: de makkelijkste Pasta alla Vodka ooit
- Al-tijd goed: makkelijke preischotel met een krokant korstje
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F12%2FDSC06053.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F12%2FDSC05921.jpg)